Podarí sa zastaviť likvidáciu ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial?

NETKY.SK • 7 December 2021, 13:47 • 2 min
Podarí sa zastaviť likvidáciu ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial?

BRUSEL/ŠTRASBURG - Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyjadrila znepokojenie nad likvidačným konaním ruských úradov proti známej ľudskoprávnej organizácii Memorial. Ruská vláda totiž označila tieto organizácie za financované zo zahraničia na základe zákona o zahraničných agentoch.

slovakia

left justify in out

Mijatovičová tlmočila svoje obavy v liste ruskému generálnemu prokurátorovi Igorovi Krasnovovi, ktorého text bol zverejnený v utorok. Datovaný je 30. novembrom.

 

img

 

Likvidačné konanie voči dvom organizáciám združenia Memorial - International Memorial a Centrum pre ľudské práva Memorial - vychádza z ruskej legislatívy upravujúcej činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia. Ide o tzv. zákon o zahraničných agentoch.

 

Dňa 11. novembra vyšlo najavo, že tri dni predtým ruská generálna prokuratúra požiadala Najvyšší súd o likvidáciu Memorial International. Na druhý deň jej sesterská organizácia Memorial Human Rights Centre oznámila, že podobný krok voči nej urobila aj moskovská prokuratúra.

 

Najvyšší súd sa žiadosťou Generálnej prokuratúry bude zaoberať 25. novembra. Termín pojednávania na moskovskom mestskom súde zatiaľ nie je známy.

 

img

 

"Sme v šoku. Na druhej strane to nie je prekvapujúce... V posledných rokoch sa v Rusku dejú také divoké veci, že to naozaj nevyvoláva údiv," povedal Oleg Orlov, člen predstavenstva Memorial. "Je to zrejme politické rozhodnutie, ktoré prišlo odniekiaľ zhora, aby nás zlikvidovali. A toto je rana pre celú občiansku spoločnosť a naozaj vážny poplach."

 

"Likvidácia nás neznamená, že sa všetko zastaví. Budeme pracovať z našich bytov, kým nás všetkých neuväznia. Ale samozrejme, naša práca bude naozaj oveľa, oveľa ťažšia," dodal Orlov.

 

img

 

 

Dve organizácie Memorial patria medzi najstaršie a najrešpektovanejšie ľudskoprávne skupiny v Rusku. Začali fungovať v roku 1988 počas vlny reforiem perestrojky. Sovietsky disident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Andrej Sacharov bol prvým predsedom Memorialu až do svojej smrti v roku 1989.

 

Komisárka vyzvala ruského generálneho prokurátora, aby právne konanie voči uvedeným organizáciám zastavil a aby sa aktívne podieľal na zosúladení ruských právnych predpisov a postupov s európskymi normami v oblasti ľudských práv. Upozornila, že obe organizácie zohrali v minulosti významnú úlohu pri uchovávaní pamiatky obetí porušovania ľudských práv a sú v tejto oblasti aktívne v súčasnosti.

 

Ruský zákon o zahraničných agentoch podľa Mijatovičovej výrazne zasahuje do práv na slobodu združovania a prejavu, stigmatizuje a marginalizuje ľudsko-právnych aktivistov a obmedzuje fungovanie organizácií občianskej spoločnosti.

 

Likvidačné konanie voči Memorialu sa podľa komisárky RE ani zďaleka nejaví ako nevyhnutné a primerané. "Vyjadrujem ľútosť nad tým, že ruské orgány aj naďalej obmedzujú priestor pre nezávislé aktivity občianskej spoločnosti a slobodu prejavu používaním ustanovení a postupov trestného práva," napísala Mijatovičová v liste pre Krasnova.

 

Prečítajte si: Navaľného spolupracovník požiadal spolu s rodinou o politický azyl v USA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies