Mihál: Rodičovské príspevky sa musia zvýšiť, peniaze na to sú

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:15 • 2 min
Mihál: Rodičovské príspevky sa musia zvýšiť, peniaze na to sú

BRATISLAVA – Rodičovský príspevok, prídavok na dieťa či daňový bonus pre rodičov – ani jeden z týchto príspevkov určený na podporu rodín s deťmi sa za posledné tri roky nezvyšoval. Upozornil na to v pléne Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec a bývalý minister práce Jozef Mihál (SaS).

slovakia

left justify in out

"Rodičovské príspevky, ale aj ďalšie príspevky určené na podporu rodín sa jednoducho musia zvýšiť," vyhlásil Mihál. Stalo sa tak v rozprave k návrhu opozičnej strany Sme rodina na zvýšenie rodičovského príspevku zo súčasných 203 eur na 280 eur. Tento návrh z dielne opozičných kolegov Mihál podporuje a poukázal na to, že financie na takého opatrenie sú.

 

Ak je totiž na Slovensku podľa neho niekto poškodený sociálnym systémom, tak sú to mladé rodiny. Vo fonde nemocenského poistenia, na ktorý sa skladajú pracujúci nemocenskými odvodmi a z ktorého sa vypláca najmä materská, je totiž prebytok 120 miliónov eur. Ten sa však používa na vyplácanie dôchodkov, keďže v dôchodkovom fonde je financií nedostatok.

 

Mihál preto navrhuje, aby sa tieto peniaze presunuli na zvýšenie rodičovských príspevkov. Spolu s menšou dotáciou od štátu by sa totiž navrhované zvýšenie na 280 eur dalo vykryť. Sme rodina vyčíslila, že jej návrh zvýšenia rodičovského príspevku si vyžiada ročné náklady približne 131 miliónov eur. "Vidím, že tie zdroje jednoducho sú a netreba tento návrh odbiť tým, že na to nie sú peniaze. Sú na to peniaze," zdôraznil Mihál.

 

Pripomenul vystúpenie ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) v parlamente spred pár dní, kde hovoril o tom, ako je štátny rozpočet v dobrej kondícii a dane sa lepšie vyberajú. Strane #Sieť, ktorá je súčasťou vládnej koalície, zase pripomenul, že práve rodinná politika tvorila nosný pilier jej volebného programu. "V konečnom dôsledku je toto všetko otázka priorít. Tak si povedzme otvorene, je skutočne prioritou tejto vlády podpora mladých rodín?" položil otázku Mihál.

 

Apeloval preto na poslancov vládnej koalície, aby sa zodpovedne zamysleli nad týmto návrhom. "Koaličná rada možno nepustí, opozičné návrhy sa predsa odmietajú, ale ak sa tak stane a tento návrh odmietnete, príďte prosím s vaším návrhom," vyzval vládnych poslancov Mihál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies