Migranti a utečenci majú rovnaké ľudské práva ako my, pripomína Medzinárodný deň ľudských práv

NETKY.SK • 10 December 2015, 11:02 • 2 min
Migranti a utečenci majú rovnaké ľudské práva ako my, pripomína Medzinárodný deň ľudských práv

BRATISLAVA - Svet si dnes pripomína Medzinárodný deň ľudských práv, dôležité je v tomto prípade najmä to, že všetci máme neodňateľné práva, ktoré sú základom našej civilizácie a hodnotou, ktorú by sme si mali pripomínať.

slovakia

left justify in out

No ako ďalej pre agentúru SITA uviedla predsedníčka Ligy za ľudské práva (HRL) Zuzana Števulová, špeciálne tento rok v súvislosti s príchodom veľkého počtu utečencov a migrantov by sme nemali zabúdať na to, že ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, hladom či násilím a migrujú za lepšími podmienkami, majú rovnaké práva ako my. "Najmä, pokiaľ ide o právo na ochranu ich života, ochranu pred mučením alebo krutým neľudským či ponižujúcim zaobchádzaním, ochranu pred otroctvom, kam spadá i obchodovanie s ľuďmi, právo na spravodlivé súdne konanie a rešpektovanie rodinného či súkromného života," poznamenala. Tieto práva musia byť podľa nej štátmi rešpektované vždy a za každých okolností, a to vo vzťahu k všetkým ľuďom. "Niektoré z nich majú absolútnu povahu, čo znamená, že štát ich nemôže porušiť ani v prípade, ak ide o človeka, ktorý spáchal trestný čin, vrátane terorizmu. To je v súčasnosti veľmi potrebné pripomínať," dodala.


Dnešný medzinárodný deň si pripomína i organizácia Romano Kher - Rómsky dom, a to dokumentom o vzdelaných Rómoch a o vzdelávaní mladých ľudí z rómskej komunity s názvom Hľadači. Dokument popisuje viaceré príbehy mladých ľudí, ktorí sa rozhodli všetkým ukázať, že sa nepoddajú pocitom krivdy, ale že sú iní. "Zároveň sú výpoveďou ľudí, ktorých štartovacia čiara v živote bola zložitá a ktorí našli vo vzdelávaní zmysel života. Mladí ľudia sú rôznych profesií a z rôznych miest Slovenska," vysvetlila Agnes Horváthová z organizácie. Prezentáciu filmu pri príležitosti dnešného dňa pripravil Romano Kher v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti (OSF), naplánovaná je dnes o 17:00 v galérii OSF v Bratislave. Projekt podporilo ministerstvo zahraničných vecí v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.


Dôležitosť Medzinárodného dňa ľudských práv pripomína i generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V súčasnosti, keď je podľa neho na celom svete rozšírená brutalita obrovských rozmerov ako aj rôzne formy týrania, dnešný medzinárodný deň by sa mal sústrediť na intenzívnejšie globálne opatrenia na podporu nadčasových princípov. "Dnes opätovne potvrdzujeme náš záväzok chrániť ľudské práva ako základný kameň našej práce. To je podstata iniciatívy OSN za ľudské práva s názvom Human Rights up Front, ktorej cieľom je predchádzať a reagovať na porušenia ľudských práv väčšieho rozsahu," píše sa v odkaze generálneho tajomníka, ktorý agentúre SITA poskytlo Informačné centrum OSN vo Viedni (UNIS). Podľa Pan Ki-muna sa dnes treba opäť zaviazať, že budeme garantovať základné slobody a chrániť ľudské práva pre všetkých.


Dnešný deň je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. V tento deň bola Valným zhromaždením OSN vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, pretože tak, ako uvádza jej preambula, uznanie prirodzenej dôstojnosti a rovných a neodňateľných práv všetkých ľudí je základom slobody, spravodlivosti a mieru vo svete. Valné zhromaždenie vyhlásilo Všeobecnú deklaráciu ľudských práv ako spoločný štandard, ktorý majú dosiahnuť všetky národy a štáty. Cieľom je, aby sa každý jednotlivec i každý orgán spoločnosti snažil zvyšovať úctu k týmto právam a slobodám a zabezpečiť postupnými vnútroštátnymi i medzinárodnými opatreniami ich všeobecné a účinné uznávanie a zachovávanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies