Mierové rokovania o zjednotení Cypru sa začnú v piatok

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:24 • 2 min
Mierové rokovania o zjednotení Cypru sa začnú v piatok

NIKÓZIA - Lídri etnicky rozdeleného Cypru súhlasili s reštartovaním zastavených mierových rozhovorov 15. mája. V pondelok to oznámil vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po stretnutí s lídrom gréckej časti ostrova Níkosom Anastasiádesom a novým prezidentom cyperských Turkov Mustafom Akincim v hoteli v nárazníkovej zóne v Nikózii, ktorá je pod kontrolou OSN. Išlo pritom o ich prvú schôdzku, odkedy umiernený ľavičiar Akinci vyhral aprílové voľby v tureckej časti ostrova a obnovil tak nádeje na pokrok. "Toto je jedinečná príležitosť, príležitosť, ktorej sa treba chopiť," povedal po spoločnej večeri Eide, bývalý nórsky minister zahraničia.

 

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v roku 1974 v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva však uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Cieľom tiahnucich sa mierových rozhovorov je dosiahnuť opätovné zjednotenie ostrova. Posledné významnejšie mierové snahy zlyhali v roku 2004, keď cyperskí Gréci odmietli plán zjednotenia akceptovaný cyperskými Turkmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies