MF SR rozbieha PPP projekty, podporiť ich chce sumou 7,6 milióna eur

NETKY.SK • 10 November 2010, 13:26 • 2 min
MF SR rozbieha PPP projekty, podporiť ich chce sumou 7,6 milióna eur

MF SR rozbieha PPP projekty, podporiť ich chce sumou 7,6 milióna eur

slovakia

left justify in out

Rezort financií rozbieha projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) v regiónoch Slovenska. "Doteraz nám prišlo 6 projektov, aktívne máme tri projekty," konštatovala dnes v Bratislave na konferencii Slovak PPP Forum vedúca samostatného oddelenia partnerských projektov Ministerstva financií (MF) SR Jana Kolesárová.
      Všetky projekty sú ešte na začiatku, v prípravných fázach pred uzatvorením. Dva sa majú realizovať v Košiciach, jeden v Žiline. Ide o budovanie infraštruktúr a inkubátora pre firmy. Ministerstvo podporuje iba zámery, ktorých investičné náklady sú vyššie ako 15 miliónov eur a obdobie prevádzky minimálne 15 rokov.
      Výhodou takýchto projektov je asistencia rezortu a preplatenie časti nákladov z eurofondov. V rámci programového obdobia 2007 - 2013 je vyčlenených 7,6 milióna eur na preplatenie nákladov na tvorbu štúdií realizovateľnosti k projektom. "Tieto zdroje zatiaľ nie sú minuté," dodala Kolesárová.
      Ministerstvo tiež asistuje pri verejnom obstarávaní poradcu, čo je veľký tím právnych, finančných a technických expertov. Poradca je pri projekte od začiatku až do finančného uzatvorenia. Pomáha teda pri fázach tvorby štúdie realizovateľnosti, príprave projektu do fázy obstarania koncesionára, uzatvorenia koncesnej zmluvy a finančného uzavretia.
      Zástupca bankového sektora, riaditeľ Erste Group Bank Marcel Babczynski konštatoval, že jednou z výhod PPP projektov je prenos rizík na súkromný sektor. Dodal, že privátny koncesionár lepšie riadi riziká najmä kvôli peniazom. "PPP tu má priestor, kým nebudú ľudia vo verejnej správe platení tak dobre ako v súkromnom sektore," podotkol.
      O samotnej realizácii PPP by sa nemalo podľa neho rozhodovať cez čísla, hlavným faktorom má byť skúsenosť. Z finančného hľadiska totiž koncesionár financuje projekt drahšie ako verejný zadávateľ. "Ten si nevezme úver od banky, ale od koncesionára, ktorý si ho zoberie od banky. Zadlží sa úplne rovnako a k tomu ešte aj drahšie," poznamenal. PPP projekty označil iba za iné formy zadlžovania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies