Mexiko: Drogová vojna si vlani vyžiadala 12.456 obetí

NETKY.SK • 3 Január 2011, 12:49 • 2 min
Mexiko: Drogová vojna si vlani vyžiadala 12.456 obetí

Mexiko: Drogová vojna si vlani vyžiadala 12.456 obetí

slovakia

left justify in out

Mexická drogová vojna si v roku 2010 vyžiadala spolu 12.456 obetí, čo je najviac od jej začiatku v decembri 2006. Informovali o tom v nedeľu noviny El Universal s odvolaním sa na generálnu prokuratúru.
      Vojnu drogovým kartelom vyhlásil pred štyrmi rokmi mexický prezident Felipe Calderón po tom, čo zločinci ovládli najmä sever krajiny. Na oboch stranách si odvtedy vyžiadala 30.196 mŕtvych.
      Podľa prokuratúry sa najnebezpečnejšie mestá nachádzajú v oblastiach pozdĺž hraníc so Spojenými štátmi. Najkrvavejší priebeh mala vojna doteraz v okolí hlavných hraničných priechodov, ako sú Ciudad Juárez a Tijuana.
      Len v Ciudad Juáreze zomrelo vlani násilnou smrťou 3111 ľudí, čo je len o niečo menej ako v rovnakom čase v celom Iraku. Najkrvavejším mesiacom bol október s 359 obeťami. Od roku 2008 v tomto meste prebiehajú boje medzi kartelmi Juárez a Sinaloa.
      Účasť v drogovej vojne zaplatilo životom aj asi 2000 policajtov a vojakov. Medzi obeťami sú tiež politici vrátane 13 starostov, ako aj 14 novinárov.
      V Mexiku je podľa úradov aktívnych sedem zločineckých kartelov a mnoho organizovaných gangov, ktoré pašujú predovšetkým kokaín a marihuanu z Latinskej Ameriky do USA.
      Unášajú aj ľudí, vydierajú a zabíjajú ich. Zabijaci vlani zavraždili na ranči 72 migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí odmietli pracovať pre drogový kartel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies