Merkelovej svitá na lepšie časy, SPD zvažuje pokračovanie veľkej koalície

NETKY.SK • 24 November 2017, 12:10 • 2 min
Merkelovej svitá na lepšie časy, SPD zvažuje pokračovanie veľkej koalície

BERLÍN – Sociálny demokrati (SPD) sú pripravení rokovať s Angelou Merkelovou o riešení vládnej krízy v Nemecku. K tomuto rozhodnutiu dospeli počas piatkovej nocici, kedy zasadli predstavitelia SPD.

slovakia

left justify in out

Tým, že SPD prehodnotila svoje povolebné rozhodnutie, vytvorenie veľkej koalície s CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej je opäť v hre. Doposiaľ takúto možnosť SPD odmietala.

„SPD je pevne presvedčená, že je potrebné hovoriť. SPD sa nebude brániť rozhovorom,“ uviedol po 8-hodinovej porade generálny tajomník strany Hubertus Heil.

 

„SPD sa nemôže chovať ako tvrdohlavé dieťa,“ zhodnotil sociálnodemokratický minister spravodlivosti Heiko Maas. Na porade taktiež vyhodnotili stretnutie lídra SPD Martina Schulza, ktorý sa stretol s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Práve Steinmeier dôrazne požiadal lídrov CDU/CSU, FDP a stranu Zelených k opätovným rozhovorov a vyjadril svoj odmietavý postoj k hroziacim predčasným voľbám.

 

A od pondelka SPD pomaly začala meniť svoj odmietavý postoj k pokračovaniu veľkej koalície, ktorá je momentálne jedinou možnosťou, ako zostaviť väčšinovú vládu. Ešte v pondelok Shulz avizoval, že sociálny demokrati nie sú k dispozícii pre vstup do veľkej koalície a občania by mali znova zvážiť situáciu, už v stredu hovoril o tom, že si je strana vedomá svojej zodpovednosti v momentálnej ťažkej situácii.

 

Ak by nakoniec skutočne došlo na rozhovory medzi stranami o budúcej vláde, SPD bude podľa pozorovateľov chcieť široké programové ústupky. Pokračovanie veľkej koalície si zatiaľ sociálny demokrati nepriali z obavy, že by viedla k ich ďalšiemu oslabeniu a naopak k posilňovaniu strán ako je protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD). Zmenu odmietavého postoja, ktorý strana zaujala ihneď po vyhlásení najhorších výsledkov volieb v celých dejinách spolkovej republiky, musia najskôr schváliť straníci.

 

Pokračovanie veľkej koalície je podľa Zelených už viac pravdepodobné. Prípadnú menšinovú vládu CDU/CSU a svojej strany za ťažko predstaviteľnú. V spolkovej republike ešte nikdy na celoštátnej úrovni nevznikla menšinová vláda.

 

Popri zostavovaní vlády sa budú v najbližších týždňoch riešiť aj personálne otázky, týkajúce sa predovšetkých CSU, o budúcnosti oslabeného šéfa strany a bavorského premiéra Horsta Seehofera či v strane sociálnych demokratov o Schulzovom postavení, ktoré nie je práve najsilnejšie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies