Merkelová ide za Obamom do USA

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 07:01 • 2 min
Merkelová ide za Obamom do USA

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová príde vo štvrtok na dvojdňovú návštevu USA, počas ktorej sa stretne aj s prezidentom Barackom Obamom.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak vôbec po prvý raz od minuloročného prevalenia škandálu okolo sledovania jej mobilného telefónu americkými tajnými službami. Dominantnými témami jej návštevy však bude medzinárodná bezpečnosť, obchod a najmä situácia na Ukrajine. Predsedníčka vlády najväčšej európskej krajiny sa taktiež stretne so šéfkou Medzinárodného menového fondu a francúzskou diplomatkou Christine Lagardovou a americkými poslancami. S Obamom sa Merkelová stretne na piatkovom pracovnom obede. Prezident USA ju na návštevu oficiálne pozval ešte v januári, čo odôvodnil záujmom o urovnanie vzájomných vzťahov. USA ani Nemecko totiž nechcú dopustiť také ochladenie vzťahov, aké zavládlo pred približne desiatimi rokmi v čase spornej invázie do Iraku medzi vtedajšími lídrami - prezidentom Georgeom W. Bushom a kancelárom Gerhardom Schröderom.

 

Vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom tvrdo zasiahlo zverejnenie informácií o sledovaní Merkelovej mobilného telefónu americkými tajnými službami. Tie sa objavili na verejnosti približne tri mesiace po Obamovom prejave pred berlínskou Brandenburskou bránou. Šéf Bieleho domu sľúbil nápravu a ukončenie špionáže, ktorá pobúrila i ďalších spojencov Spojených štátov. Američania však dodnes nepovolili Berlínu vstup do Merkelovej zložky, ktorá obsahuje záznamy zo sledovania. O tom sa verejnosť dozvedela vďaka Edwardovi Snowdenovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies