Maryland ako ôsmy štát USA uzákonil manželstvá homosexuálov

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:53 • 2 min
Maryland ako ôsmy štát USA uzákonil manželstvá homosexuálov

Maryland ako ôsmy štát USA uzákonil manželstvá homosexuálov - Politika Maryland sa vo štvrtok stal ôsmym štátom USA, ktorý legalizoval manželstvá homosexuálov. Odporcovia nového zákona však už pripravujú kampaň s cieľom zrušiť ho v referende.

slovakia

left justify in out

img

Maryland sa vo štvrtok stal ôsmym štátom USA, ktorý legalizoval manželstvá homosexuálov. Odporcovia nového zákona však už pripravujú kampaň s cieľom zrušiť ho v referende.
      Marylandský Senát schválil príslušný zákon minulý týždeň po tom, ako ho prijala aj štátna Snemovňa delegátov. Guvernér Martin O'Malley, ktorý zákon dôrazne podporoval, ho podpísal vo štvrtok na ceremónii za účasti štátnych kongresmanov a stúpencov manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.
      "Ak existuje niečo, čo nás všetkých spája, potom je to ľudská dôstojnosť," povedal demokratický guvernér. "My všetci sme jeden Maryland a všetci napokon chceme to isté pre naše deti."
      Na základe nového zákona v Marylande nebudú náboženské skupiny musieť poskytovať služby spojené so sobášmi homosexuálov, ktoré by mohli byť v rozpore s ich vierou, pokiaľ nedostávajú federálne financovanie.
      Sobáše gayov a lesbičiek v súčasnosti v USA povoľujú štáty Massachusetts, Iowa, Vermont, New Hampshire, Connecticut a New York, ako aj hlavné mesto Washington.
      V júni na tento zoznam pribudne štát Washington, pokiaľ ho oponenti nezastavia pred možným referendom. Maryland sa k nim pridá v januári 2013, ak jeho zákon tiež nezruší prípadné referendum v novembri - v rámci iniciatív, o ktorých voliči môžu hlasovať súčasne s prezidentskými voľbami.
      Stúpenci sobášov osôb rovnakého pohlavia medzitým zozbierali dostatok podpisov v štáte Maine na to, aby na jeseň predložili voličom otázku, či s nimi súhlasia.
      V štáte New Jersey schválili sobáše homosexuálov obe legislatívne komory, zákon však vetoval republikánsky guvernér Chris Christie. V Kalifornii odvolací súd zrušil zákaz homosexuálnych sobášov, prijatý referendom v roku 2008.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies