Malmströmová: To, čo je v Európe zakázané, bude zakázané aj po zavedení TTIP

NETKY.SK • 29 Január 2016, 14:36 • 2 min
Malmströmová: To, čo je v Európe zakázané, bude zakázané aj po zavedení TTIP

BRUSEL - Občania EÚ sa nemusia obávať, že Transatlantická zmluva o voľnom obchode a investíciách (TTIP) im prinesie na stôl americké potraviny, ktoré sú v únii zakázané.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová počas hosťovania v belgickej televíznej stanici RTBF a neskôr zopakovala aj pred poslancami valónskeho parlamentu.

 

Malmströmová, ktorá v mene EÚ vedie rokovania s USA o konečnej podobe TTIP, čo je zmluva, ktorá vytvorí najväčšiu oblasť voľného obchodu na svete, poprela, že by táto dohoda zvýhodňovala iba amerických exportérov.

 

Komisárka priznala, že čítala správu amerického ministerstva poľnohospodárstva, podľa ktorej bude TTIP jasne v prospech amerických farmárov.

"Správa vychádza z predpokladu, že nastane úplná liberalizácia ciel pre poľnohospodárstvo, čo nie je pravda," upozornila komisárka.

 

Uviedla, že pre obe strany, európsku aj americkú, sú niektoré "citlivé" sektory, ktoré treba aj naďalej chrániť. V tejto súvislosti upozornila, že ak sú niektoré potraviny v EÚ zakázané, napríklad hovädzie mäso ošetrené hormónmi či chlórované kurčatá, tak zakázané aj zostanú.

 

"To je veľmi dôležité povedať, pretože viem, že ľudia sa obávajú. Je to prirodzené: kŕmime naše deti a chceme vedieť, čo majú na stole," spresnila Malmströmová.

 

Pripomenula, že podpis TTIP neznamená automaticky, že "nám samotná dohoda alebo Američania niečo nanútia". Akékoľvek zmeny dôležité z hľadiska spotrebiteľov nastanú až po príslušných legislatívnych úpravách.

 

V oblasti povoľovania vhodných potravín komisárka pripomenula úlohu Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA). Tá rozhoduje o tom, či povolí, alebo zakáže dovoz nových potravinárskych výrobkov na európsky trh.

 

Výhodou TTIP je podľa eurokomisárky "uľahčiť vývoz našich produktov" do Spojených štátov, propagovať aj touto cestou "európske tradície", po ktorých je na americkom trhu dopyt a uľahčiť tiež dovoz produktov z USA do Európy, avšak pri plnom zachovaní súčasných noriem a štandardov platných v EÚ.

 

"Veci, ktoré sú v Európe zakázané, budú aj naďalej zakázané, či TTIP bude platiť, alebo nebude," zdôraznila Malmströmová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies