Malé cunami zasiahli Šalamúnove ostrovy

NETKY.SK • 6 Február 2013, 08:02 • 2 min
Malé cunami zasiahli Šalamúnove ostrovy

Malé cunami zasiahli Šalamúnove ostrovy - Svet Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 8,0 dnes zasiahlo oblasť pri Šalamúnových ostrovoch a vyvolalo tam prívalové vlny cunami vysoké 1,5 metra, ktoré zničili desiatky domov. Úrady vydali varovanie pred c

slovakia

left justify in out

img

Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 8,0 dnes zasiahlo oblasť pri Šalamúnových ostrovoch a vyvolalo tam prívalové vlny cunami vysoké 1,5 metra, ktoré zničili desiatky domov. Úrady vydali varovanie pred cunami platné pre ostrovy v južnom Tichomorí, ale neskôr túto výstrahu zrušili pre vzdialenejšie pobrežia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Predstavitelia štátu Šalamúnove ostrovy hlásili dve 1,5-metrové vlny, ktoré zasiahli západnú stranu ostrova Santa Cruz, kde zničili približne 50 domov a nehnuteľností. Zranenia ani úmrtia nie sú hlásené. Dedinčania preventívne smerovali na vyššie položené oblasti.

Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) došlo k podmorskému zemetraseniu 81 kilometrov západne od mesta Lata na Šalamúnových ostrovoch, v hĺbke 5,8 kilometra. Lata je metropolou najvýchodnejšej provincie Temotu a v regióne žije približne 30.000 ľudí.

Na susednom Vanuatu zaznamenali 11-centimetrovú cunami a ani tam nehlásili zranenia či obete.

Pacifické centrum pre varovanie pred cunami zrušilo výstrahy pre vzdialenejšie oblasti.

Centrum predtým vydalo varovanie, ktoré platilo pre Šalamúnove ostrovy, Vanuatu, Nauru, Papuu-Novú Guineu, Tuvalu, Novú Kaledóniu, Kosrae, Fidži, Kiribati, Wallis a Futunu. Zvýšenú pozornosť odporúčalo centrum Americkej Samoe, Austrálii, Novému Zélandu a východnej Indonézii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies