Malá panda z bratislavskej zoo dostala meno Aiko

NETKY.SK • 31 Október 2013, 10:55 • 2 min
Malá panda z bratislavskej zoo dostala meno Aiko

BRATISLAVA - Mláďa pandy červenej zo ZOO Bratislava už má meno, volá sa Aiko. Samičku pandy, ktorá sa narodila ešte v júni, pomenovali ľudia v hlasovaní na internetovej stránke zoo. Víťazné meno získalo v hlasovaní 155 hlasov. Informovala o tom ZOO Bratislava na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Samička pandy červenej Aiko sa narodila 23. júna. Chovatelia pohlavie mláďaťa zistili až v októbri, preto jej nedali meno skôr. O mene pre malú pandu rozhodovali ľudia v hlasovaní. Do výberu mena pre malú pandu červenú sa zapojilo 513 ľudí, medzi návrhmi boli aj mená Žužu, Bao, Ting Ting, Keiko, Kioko, Koby a Dawei. S najväčším počtom hlasov nakoniec zvíťazilo meno Aiko. Desiatich hlasujúcich zoo odmenila darčekmi. Ako agentúru SITA informovala Katarína Matejovičová z bratislavskej zoo, krst malej pandej samičky ešte zvažujú, pravdepodobne by mohli pandu pokrstiť pri decembrovom mikulášskom kŕmení. 

Matkou malej pandy je samica Coco z chorvátskej Zoologickej záhrady v Záhrebe a otcom je samec Pung z Parc Paradise Cambron v Belgicku. Pandy červené pochádzajú z oblasti Himalájí a žijú v nadmorskej výške medzi 2 200 a 4 800 metrov nad morom. Pred nízkymi teplotami sa chránia hustým ochlpením tela a chvosta a izoláciou labiek, ktoré majú naspodku pokryté hustou srsťou. Bratislavská zoo je prvá na Slovensku, ktorá pandy červené chová. Potravu dostávajú pandy každý deň, pochutnajú si na bambusoch, ovocí, zelenine, ale i na kuracom mäse či rôznych druhoch hmyzu. Pandy červené možno poznať podľa červenej farby a páskovaného chvosta, na ktorom sa strieda 12 bielych a 12 červených pruhov. Typickým znakom pánd je biela maska na ich tvári. Žijú samotárskym životom, samce so samicami sa stretávajú v období ruje, keď sa pária. Inak samica vychováva mláďatá sama. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies