Makúch: Nízka inflácia je dlhodobý jav, nezmení sa to skôr ako budúci rok

NETKY.SK • 13 Január 2015, 11:21 • 2 min
Makúch: Nízka inflácia je dlhodobý jav, nezmení sa to skôr ako budúci rok

BRATISLAVA – Eurozóna sa nachádza v období dlhodobo nízkeho rastu cien, na hrane deflácie, a táto situácia sa ani v najbližších štvrťrokoch nezmení.

slovakia

left justify in out

"Očakávame, naopak, že to bude dlhodobý jav. Neočakávame, že by sme sa dostali blízko nášmu deklarovanému cieľu 2 % skôr ako koncom roka 2016," uviedol v rozhovore pre TASR staronový guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jozef Makúch.

 

Medziročná miera inflácie v eurozóne v decembri minulého roka podľa Eurostatu klesla na zápornú úroveň -0,2 %. Inflačným cieľom ECB je pritom rast cien blízko 2 %. Pokiaľ by nezabrali doterajšie opatrenia, banka je podľa Makúcha pripravená na ďalšie kroky.

 

"Z doterajších opatrení na podporu úverovania, pokiaľ by neboli úspešné, musíme prejsť na kvantitatívne uvoľňovanie. V čom by spočívalo je zatiaľ predčasné hovoriť, pretože program ešte nie je uvádzaný do života. Ale veľmi intenzívne sa na ňom pracuje, v prípade potreby máme k dispozícii ďalšie nástroje a vieme ich použiť," avizoval šéf NBS.

 

Upozornil, že nízky rast cien je aj problémom pre ekonomiku. Ekonomika sa totiž vtedy nerozvíja a nepracuje tak, ako by mala. Aj keď pravidlá fungovania ECB nepočítajú priamo s podporou ekonomiky, podľa Makúcha má banka na zreteli aj túto otázku. V 3. štvrťroku vlaňajška si hospodárstvo menovej únie podľa Eurostatu polepšilo medzikvartálne o 0,2 %, medziročne o 0,8 %.

 

"Nemáme mandát ako americký Fed, ktorý má priamo podporovať rast HDP. Napriek tomu tie veci, ktoré sme urobili, teda nástroje na podporu úverovania, boli robené s cieľom posilniť ekonomický rast v eurozóne," zdôraznil guvernér.

 

Najbližšie zasadnutie Rady guvernérov ECB k menovej politike sa uskutoční 22. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies