Majoritný podiel v Cargo Wagon získa švajčiarska firma AAE

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 13:18 • 2 min
Majoritný podiel v Cargo Wagon získa švajčiarska firma AAE

BRATISLAVA - Víťazom tendra na vstup do spoločnosti Cargo Wagon, a. s. dcérskej firmy štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo), je švajčiarska spoločnosť AAE Ahaus - Alstätter Eisenbahn Cargo AG (AAE).

slovakia

left justify in out

Ako vo štvrtok informoval minister dopravy Ján Počiatek, ako jediná z dvoch uchádzačov, ktorí predložili záväzné ponuky, splnila podmienky. AAE ponúkla za 66-percentný podiel v Cargo Wagon 7 mil. eur a zároveň sa zaviazala, že od ZSSK Cargo odkúpi 12 344 nákladných vozňov za 216,66 mil. eur a spätne jej prenajme 8 218 vozňov na osem rokov, s opciou na ďalších osem rokov, za cenu 10,35 eura za vozeň na deň. Minimálna cena za kúpu majoritného podielu v Cargo Wagon bola 6,6 mil. eur.

 

"V najbližších dňoch sa bude rokovať s touto firmou (AAE) o finalizácii transakčnej dokumentácie v súvislosti s podmienkami financovania kúpy nákladných vozňov. Pre definitívnu účinnosť všetkých týchto dokumentov je ešte kľúčové vyjadrenie protimonopolného úradu, ale nepredpokladáme z našej strany žiadne komplikácie," povedal Počiatek. Záväznú ponuku v piatok 30. mája predložilo aj konzorcium v zložení Slovenská plavba a prístavy, a. s. (SPaP) a Axbenet, s. r. o. Trnava. "Ponuka však neobsahovala preukázanie zabezpečeného záväzného financovania kúpy nákladných vozňov v požadovanom objeme, preto sa ďalej v súťaži nemohla zúčastniť," dodal minister dopravy. 

 

Všetky zdroje z transakcie použije ZSSK Cargo na svoje oddlženie a dosiahnutie primárneho cieľa, a to zníženie úverového zaťaženia do roku 2016 na úroveň 30 % oproti koncu roka 2012. Znamená to, že zadlženosť by sa mala znížiť zo 450 mil. eur na 150 mil. eur. V súčasnosti sa pohybuje na úrovni 350 mil. eur. Všetky tieto opatrenia podľa ministra dopravy smerujú k tomu, aby spoločnosť stabilizovala svoju ekonomickú činnosť a v budúcnosti dosahovala zisk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies