Majitelia Androidov pozor! Nový vírus sa šíri cez SMS, môže napáchať poriadne škody

NETKY.SK • 19 Február 2016, 10:33 • 2 min
Majitelia Androidov pozor! Nový vírus sa šíri cez SMS, môže napáchať poriadne škody

BRATISLAVA - Bezpečnosť Android napriek mnohým ochranným prvkom stále nie je dokonalá. Technici z bezpečnostnej firmy Heimdal objavili zaujímavý druh malwaru, ktorý v zariadení Android dokáže získať administrátorské práva a následne spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

slovakia

left justify in out

Akonáhle sa softwaru podarí získať spomínané práva, získa zároveň aj prístup k celému zariadeniu. Malware s názvom Mazar sa šíri prostredníctvom SMS.

 

Tento škodca dokáže automaticky volať na platené čísla, čítať SMS správy a vymazávať obsah z telefónu a všetko vykoná bez nejakého upozornenia. Technici z Heimdal sú presvedčení, že Mazar ovplyvnil najmenej 100 000 zariadení len v Dánsku. Celkový zásah malwaru sa však ešte prešetruje.

 

Mazar sa šíri len medzi tými používateľmi, ktorí v nastaveniach povolili inštaláciu aplikácií tretích strán. Vírus v SMS správe zobrazí odkaz, ktorý spustí inštaláciu Toru (Tor ponúka spôsob, ako sa pripojiť na internet v čo najväčšej anonymite). Server BBC odporúča, aby ste sa vyhli inštalácii aplikácií zo zdrojov, ktoré sa javia ako neštandardné a nedôveryhodné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies