Macbeth sa do SND vracia s Daliborom Jenisom a Adrianou Kohútkovou

NETKY.SK • 20 Január 2017, 18:26 • 2 min
Macbeth sa do SND vracia s Daliborom Jenisom a Adrianou Kohútkovou

BRATISLAVA - Opera Slovenského národného divadla sa vracia k Verdiho opere Macbeth po takmer dvoch rokoch. V sobotu 21. januára ponúkne návštevníkom 50. reprízu inscenácie v réžii Mariána Chudovského s Daliborom Jenisom v hlavnej úlohe a v náročnom parte Lady Macbeth debutujúcou Adrianou Kohútkovou.

slovakia

left justify in out

V Macbethovi sa na jednom javisku stretávajú dvaja velikáni - Verdi a Shakespeare. Dramatik patril k Verdiho najobľúbenejším, hoci námety z jeho diel sa v skladateľovej tvorbe odrazili len trikrát - Macbeth, Othello a Falstaff. Premiéra opery Macbeth v roku 1847, dirigoval ju sám Verdi, sa stretla s nadšeným prijatím. Konflikt sa odohral v 11. storočí v Škótsku. Dráma o sebazničujúcej túžbe po moci, deštrukcii osobnosti, osudovej sile, ale aj proroctvách a magických obrazoch, ktorá sa v konečnom dôsledku stáva drámou osamelosti, je nadčasovou.

 

Do konca aktuálnej divadelnej sezóny uvedie SND túto krvavú hudobnú drámu dvoch egoistických sprisahancov Macbetha a Lady Macbeth len štyrikrát. Ide o mimoriadnu príležitosť zoznámiť sa alebo opätovne si pripomenúť jedno z námetovo najtemnejších hudobných diel, ktoré malo na scéne SND premiéru v roku 2003.

 

Návrat k Verdiho opere Macbeth v sobotu 21. januára v historickej budove SND je aj predstavením sólistov Opery SND v ďalších náročných partoch: Ján Galla (Banco), Ľudovít Ludha (Macduff), Martin Gyimesi (Malcolm), Eva Šeniglová (Dvorná dáma) a ďalší pod taktovkou dirigenta Dušana Štefánka.

 

Dalibor Jenis hosťuje v úlohe Macbeth 21. januára namiesto pôvodne plánovaného Sergeja Tolstova.

 

Vstupenky sú dostupné on-line na www.snd.sk alebo v pokladniciach divadla. V prípade rezervácie je k dispozícii tel. číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mailový kontakt rezervacie@snd.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona