Maďarská centrálna banka nemá informácie o odchode zahraničných bánk

NETKY.SK • 12 Október 2010, 11:48 • 2 min
Maďarská centrálna banka nemá informácie o odchode zahraničných bánk

Maďarská centrálna banka nemá informácie o odchode zahraničných bánk

slovakia

left justify in out

img

Maďarská centrálna banka nemá žiadne informácie o tom, že niektoré zahraničné ústavy uvažujú o odchode z krajiny po zavedení novej bankovej dane. Uviedla to viceguvernérka Júlia Királyová. Pripustila však, že táto daň obmedzí aktivity bánk.
      Királyová je ďalšou zástupkyňou bankového sektora v Maďarsku, ktorá reagovala na článok uverejnený v dnešnom vydaní denníka Népszava. Podľa novín tri zahraničné bankové skupiny uvažujú o stiahnutí sa z maďarského trhu. Správu okamžite poprel hovorca asociácie bánk János Müller.
      "Riaditeľ rakúskej Erste Bank Andreas Treichl v nedávnom rozhovore síce vyjadril vážne znepokojenie nad výškou maďarskej bankovej dane, ale zároveň povedal, že Erste sa neplánuje stiahnuť z Maďarska, pretože ho považuje za domáci trh," vyhlásil Müller, podľa ktorého zahraničné banky nemajú v úmysle ukončiť v blízkej budúcnosti svoje operácie v Maďarsku.
      Treichl ale v rozhovore, ktorý 10. októbra uverejnili na svojej internetovej stránke britké noviny Financial Times (FT), varoval vládu v Budapešti, že bankám v krajine budú v dôsledku novej dane chýbať peniaze na investície.
      "Nadmerné zdanenie bánk (v Maďarsku) nás nahnevalo, nie je totiž  nutné," upozornil a dodal, že Erste má spôsob, ako ukázať Budapešti, že si nemôže robiť všetko, čo sa jej zachce. Odkázal jej, že existujú aj iné krajiny, do ktorých môže Erste presunúť svoje investície.
      Maďarská banková daň pobúrila finančné ústavy, ktoré sú pod tlakom regulačných úradov. Tie žiadajú, aby banky zvýšili svoje kapitálové rezervy a zároveň na ne politici naliehajú, aby poskytovali viac úverov.
      Aj iné krajiny zaviedli poplatky pre banky, ktorých výška sa odvíja od účtovnej bilancie. Ale maďarská daň, ktorá je nastavená tak, aby do rozpočtu priniesla 200 miliárd HUF (729,85 milióna eur) alebo 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), je považovaná medzi bankármi za extrém.
      Analytici spoločnosti Citigroup odhadujú, že napríklad maďarská dcéra Erste Bank bude musieť poslať do štátnej pokladnice 44 milióna eur, čo je zhruba 75 % jej čistého zisku v roku 2009.
      Denník Népszava v článku neuviedol zdroj informácií ani mená bánk, ktoré uvažujú o odchode z Maďarska. Napísal len, že ide o tri finančné ústavy, ktoré "nie sú malé" a ich "celkové aktíva" dosahujú zhruba rovnakú úroveň ako aktíva najväčšej maďarskej banky OTP Bank. Médiá pripomínajú, že v Maďarsku pôsobia okrem Erste aj bankové skupiny Raiffeisen, UniCredit, Intesa Sanpaolo a KBC.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies