Lonely Planet zverejnil najlepšie destinácie pre dovolenku a návštevu miest na rok 2019

NETKY.SK • 24 Október 2018, 15:00 • 2 min
Lonely Planet zverejnil najlepšie destinácie pre dovolenku a návštevu miest na rok 2019

Stalo sa už tradíciou, že každoročne vyhlasuje turistický sprievodca Lonely Planet desiatku najlepších destinácií na budúci rok. Jednotkou v aktuálnom rebríčku je Srí Lanka, kde sa snúbi bohatá história s divokou prírodou alebo aj športovými aktivitami.

slovakia

left justify in out

Ázijský ostrovný štát nasledujú Nemecko, Zimbabwe, Panama alebo Kirgizsko. Srí Lanka bola ako najlepšia destinácia vybraná hneď z niekoľkých dôvodov. Sú nimi lepšie spoje, najmä po populárnej železnici, nové hotely alebo zvyšujúci sa počet aktivít, ktoré možno v krajine podnikať. 

 

"Neohrozeným cestovateľom je dobre známa svojím mixom náboženstiev a kultúr, chrámamy, prístupná divočina, rastúca surférska scéna, ale aj ľuďmi, ktorí napriek rôznym životným útrapám zostávajú priateľskí," uvádza Lonely Planet.

 

 

Britský server The Independent považuje zaradenie Srí Lanky na vrchol rebríčka za kontroverzný krok. Tento rok krajina totiž zaznamenala zvyšujúce sa útoky voči moslimom, čo viedlo k vyhláseniu výnimočného stavu.

 

Takisto niekoľko západných turistiek nahlásilo verbálne či fyzické obťažovanie skupinkami mužov. "Hoci sa odohralo niekoľko incidentov, Srí Lanka je pre cestovateľov bezpečnejšia ako kedykoľvek predtým," oponuje Joe Bindloss z Lonely Planet.

 

Druhé miesto rebríčka obsadilo Nemecko, kam turistický sprievodca láka predovšetkým za kultúrou a múzeami, a to predovšetkým do Weimare, Dessau a Berlína.

 

Návšteva Berlína vraj môže turistov vyliečiť zo stereotypov

 

Okrem toho by prípadným cestovateľom nemali uniknúť ani ďalšie veľkomestá, ako Hamburg či Mníchov, nadšenci do prírody a vín by zase mali vyraziť do údolia rieky Moselle alebo do Schwarzwalde.

 

Tretiu priečku má africký štát Zimbabwe, ktorý Lonely Planet označuje za jeden z najbezpečnejších štátov na kontinente. Veľkým lákadlom sú národné parky a safari, ale samozrejme aj Viktóriine vodopády, o ktoré sa Zimbabwe "delí" so susednou Zambiou.

 

img

 

Podľa Bindloss navyše narastajúca turistika pomôže krajine ekonomicky ustáliť. Ďalej nasledujú mezoamerická Panama, miesto, kde sa podľa Lonely Planet stretáva západ s východom, a to nielen vďaka slávnemu Panamskému prieplavu. Päťkou je Kirgizsko, ktoré sa stáva populárnou destináciou predovšetkým milovníkov vysokohorskej turistiky a nedotknutej prírody. Na ďalších pozíciách sú Jordánsko, Indonézia, Bielorusko, Svätý Tomáš a Princov Ostrov v Afrike a Belize.

 

Najlepším mestom je Kodaň

 

Lonely Planet okrem krajín vyhlasuje tiež najlepšie mestá. V tejto kategórii zaujala prvú priečku dánska Kodaň, vďačiť za to môže nevšednej kulinárskej scéne i kultúre. Nasledujú čínske mesto Šen-čen, ktoré susedí s Hongkongom, tretie je Novi Sad v Srbsku, štvrté americké Miami, piate Káthmándú v Nepále. Rebríček uzatvárajú Mexico City, Dakar v Segenale, americký Seattle, chorvátsky Zadar a marocké kráľovské mesto Meknes.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies