LM: Návrat Guardiolu, možný súboj bratov aj nemeckých gólmanov

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 15:35 • 2 min
LM: Návrat Guardiolu, možný súboj bratov aj nemeckých gólmanov

BARCELONA - Stredajší prvý zápas semifinále futbalovej Ligy majstrov medzi FC Barcelona a Bayernom Mníchov bude mať pikantnú príchuť predovšetkým pre trénera hostí Pepa Guardiolu, ktorý sa na štadióne Camp Nou prvýkrát predstaví ako súper domáceho tímu.

slovakia

left justify in out

Guardiola priviedol Barcelonu v rokoch 2008 - 2011 k trom titulom v španielskej Primera División, dvom víťazstvám v španielskom Kráľovskom pohári, dvom triumfom v Lige majstrov a celkovo 14 rôznym trofejam.

 

Duel v Barcelone sa začne tradične o 20.45 h a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Talian Nicola Rizzoli, ktorý viacerým hráčom z kádra Bayernu pískal minuloročné finále MS v Brazílii. Odveta je na programe 12. mája v Mníchove. 

 

Obaja tréneri - domáci Luis Enrique aj hosťujúci Guardiola - sú takmer rovesníci, 44-ročný Guardiola je o sedem mesiacov mladší. V španielskej reprezentácii si spolu zahrali na MS 1994 v USA a tiež na OH 1992 v Barcelone, kde si obaja vybojovali zlaté medaily. Zatiaľ čo ako futbalista bol známejší a úspešnejší Luis Enrique, ako tréner je na tom zatiaľ oveľa lepšie Guardiola. 

 

"Tréneri Pep Guardiola a Luis Enrique sa poznajú veľmi dobre a to robí zápas ešte atraktívnejším. Súper je Bayern a prvý duel hráme doma, to je určite pre nás komplikácia," tvrdil bezprostredne po žrebe pre server UEFA viceprezident FC Barcelona Jordi Mestre. 

 

Tréner FC Barcelona Luis Enrique v prvej reakcii po žrebe podotkol: "Špecifický súboj pre mňa, Pepa Guardiolu, hráčov aj fanúšikov oboch táborov. Ale nemôžeme zľaviť - pôjdeme do toho s tým, že chceme vyhrať doma aj u súpera." Guardiola v protireakcii uviedol: "Bude to po prvý raz, čo sa vrátim do Barcelony od môjho pôsobenia v tomto klube. Raz to muselo prísť a teším sa. Bude to pre mňa emotívne, ale nič to nemení na tom, že chceme zdolať Barcelonu. Majú však veľmi silné mužstvo, momentálne asi najlepšie na svete." 

 

Doterajšie vzájomné merania síl pomerne jasne hovoria pre Bavorov. Z ôsmich zápasov vo futbalovej Európe až päťkrát Barcelončanov zdolali, španielske mužstvo sa z víťazstva tešilo len raz (4:0 vo štvrťfinále LM 2008/2009, pozn.). Barcelona prehrala tri z doterajších štyroch domácich stretnutí s Bayernom. Barcelonskí fanúšikovia zrejme nikdy nezabudnú na debakel, ktorý utŕžili od Bayernu pred dvoma rokmi práve v semifinálovej fáze LM. V Mníchove prehrali 0:4 a doma 0:3. 

 

"Radi spomíname na tie zápasy, keď sme jasne dominovali, ale teraz sú karty zamiešané po novom a len dva stopercentné výkony nám pomôžu k postupu," skonštatoval pre nemecké médiá brankár Bayernu Manuel Neuer. V semifinále pôjde pravdepodobne aj o súboj nemeckých gólmanov, keďže Marc-André ter Stegen chytal zatiaľ vo všetkých dueloch Barcelony v tejto sezóne LM. 

 

Stretnutie možno prinesie aj súrodenecký súboj. V drese "blaugranas" hrá Rafael Alcantara známy ako Rafinha, v nemeckých farbách zasa odchovanec Barcelony a jeho starší brat Thiago. "Zahrať si na Camp Nou je vždy česť. Dáme do toho všetko, aby sme nechýbali v berlínskom finále," uviedol Thiago pre Kicker. 

Bayern pretavil z posledných piatich semifinálových účastí až štyri na postup do finále. Minulý rok nestačil na iný španielsky klub Real Madrid, ktorému podľahol v oboch semifinálových dueloch (0:1 vonku, 0:4 doma). 


Barcelona je momentálne na nezastavenie a podľa mnohých odborníkov predvádza najlepší futbal práve od éry trénera Guardiolu. Útočné trio Messi, Neymar a Suárez nastrieľalo v tomto ročníku dovedna 108 gólov a ohrozuje španielsky rekord (118) v podaní madridského ofenzívneho trojzáprahu Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gonzalo Higuaín zo sezóny 2011/2012. Hru Kataláncov navyše skvele režíruje trojica hráčov v strede poľa - Ivan Rakitič, Sergio Busquets a Andrés Iniesta. 

 

Bayern má od záveru apríla vo vrecku nemecký titul. Navonok idylickú pohodu však Bavorom stále kazí rozsiahla maródka v kádri trénera Guardiolu, ktorý s určitosťou nebude môcť počítať s Davidom Alabom, Holgerom Badstuberom a Arjenom Robbenom. Otázny je štart Francúza Francka Ribéryho, citeľná by bola aj neúčasť poľského kanoniera Roberta Lewandowského. Dvadsaťšesťročný rodák z Varšavy skončil po minulotýždňovom dueli Nemeckého pohára proti Borussii Dortmund v nemocnici s podozrením na otras mozgu, zlomeným nosom a sánkou. O jeho štarte rozhodnú podľa športového riaditeľa Bayernu Matthiasa Sammera lekári, maska a samotný hráč. "Aj v prípade, že lekári dajú hráčovi ´zelenú´, neznamená to, že bude hrať. Ak bude existovať akékoľvek riziko, poradím Robertovi, aby nenastúpil," povedal Sammer pre Eurosport. 

 

"Proti Barcelone pravdepodobne nebudeme mať veľa šancí, takže musíme všetky využiť. Nechceme prehrať, radi by sme strelili u súpera aspoň jeden gól," povedal v rozhovore pre bundesliga.com kapitán Bayernu Philipp Lahm. 


FC Barcelona je podľa počtu celkových triumfov najúspešnejším klubom LM počas ostatných desiatich rokov - jeho hráči sa radovali zo zisku "ušatej trofeje" trikrát, žiadny iný klub neuspel počas predmetného obdobia viac než jeden raz. Zostávajúcich sedem prvenstiev si rozdelilo sedem klubov - aktuálny obhajca trofeje Real Madrid, Bayern Mníchov, FC Chelsea, Inter Miláno, Manchester United, AC Miláno a FC Liverpool. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies