Litovský parlament dal dôveru novému premiérovi Sauliusovi Skvernelisovi

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:56 • 2 min
Litovský parlament dal dôveru novému premiérovi Sauliusovi Skvernelisovi

VILNIUS - Litovský parlament schválil dnes za nového premiéra krajiny bývalého ministra vnútra a šéfa polície Sauliusa Skvernelisa. Poslanci zaň hlasovali v pomere hlasov 90:4. Zvyšok poslancov 141-členného parlamentu sa buď zdržal hlasovania alebo nebol prítomný, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Skvernelis má 46 rokov a za premiéra ho navrhla agrárna Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS), ktorá pod jeho vedením vyhrala októbrové voľby a dohodla sa na vytvorení vládnej koalície so sociálnymi demokratmi.

 

Na základe dohody obsadí LVŽS posty premiéra a predsedu parlamentu, pričom jej nominanti povedú celkove 11 rezortov. Sociálni demokrati dostanú ministerstvá zahraničných vecí, spravodlivosti a hospodárstva.

 

Opozičná centristická LVŽS zvíťazila vo voľbách so ziskom 56 poslaneckých mandátov, kým vládnuca Litovská sociálnodemokratická strana (LSDP) doterajšieho premiéra Algirdasa Butkevičiusa skončila na treťom mieste so ziskom 17 mandátov. Druhou najsilnejšou stranou nového parlamentu je s 31 poslancami konzervatívna strana Vlastenecký zväz-Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies