List Georgea Harrisona z roku 1966 je na predaj

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 09:35 • 2 min
List Georgea Harrisona z roku 1966 je na predaj

LOS ANGELES - List už zosnulého anglického hudobníka Georgea Harrisona je na predaj za 20-tisíc dolárov (v prepočte približne 18-tisíc eur). Muzikant, ktorý sa preslávil ako gitarista legendárnej kapely The Beatles, odoslal list 7. mája 1966 dídžejovi Paulovi Drewovi a spomínal v ňom, že formácia plánovala nahrávať v štúdiu Stax v Memphise s producentom Jimom Stewartom a nie s dvorným producentom skupiny Georgeom Martinom.

slovakia

left justify in out

"Počul si o tom, že sme takmer nahrávali v Memphise s Jimom Stewartom? Všetci by sme to veľmi radi urobili, ale príliš veľa ľudí je ako nepríčetných čo sa týka peňazí, keď sa spomenie slovo Beatles, takže z toho zišlo," uviedol muzikant. List, v ktorom Harrison písal aj o nahrávaní albumu Revolver (1966), dal do dražby Jeff Gold z Los Angeles. Získal ho od niekdajšej manželky spomínaného dídžeja z Atlanty, ktorý so skupinou cestoval počas turné v rokoch 1964 a 1965. Zomrel v roku 2013. "Album, ktorý teraz nahrávame, by mal vyjsť približne v auguste, ale počul som, že Capitol (americké hudobné vydavateľstvo Capitol Records, pozn. SITA) plánujú uviesť na trh album, ktorý bude obsahovať nepoužité skladby z Rubber Soul (štúdiovka The Beatles z roku 1965), nejaké staré single a tiež dve alebo tri skladby, ktoré sme práve nahrali," napísal gitarista. "O chvíľu už pôjdem do štúdia, čakám, kým po mňa prídu John a Ringo," dodal.


George Harrison vydal so skupinou The Beatles, v ktorej najznámejšej zostave pôsobili aj John Lennon, Paul McCartney a Ringo Starr, v rokoch 1963 - 1970 vo Veľkej Británii dvanásť štúdiových albumov. Neskôr odštartoval sólovú kariéru, počas ktorej uviedol na trh takisto dvanásť štúdioviek. S formáciou The Traveling Wilburys, v ktorej pôsobili aj Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison a Tom Petty, nahral albumy Traveling Wilburys Vol. 1 (1988) a Traveling Wilburys Vol. 3 (1990). Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, v roku 1988 ako člena The Beatles a o 16 rokov neskôr aj ako sólového umelca. Hudobník, ktorého americký magazín Rolling Stone zaradil na 11. miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias, podľahol 29. novembra 2001 v Los Angeles rakovine. Dožil sa 58 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies