Lipšic: Dať volebné právo najťažším zločincom je facka obetiam

NETKY.SK • 6 September 2013, 13:04 • 2 min
Lipšic: Dať volebné právo najťažším zločincom je facka obetiam

BRATISLAVA - Návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby volebné právo mali aj odsúdení za obzvlášť závažné trestné činy, je fackou všetkým ich obetiam a pozostalým.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil nezaradený poslanec a líder hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic na margo návrhov nových volebných zákonov, o ktorých aktuálne diskutuje plénum NR SR. "Doteraz to bolo tak, že tí, ktorí spáchali obzvlášť závažné zločiny, kde je minimálne hranica trestnej sadzby desať rokov, voliť nemohli. To je podľa mňa správne. Najbrutálnejší vrahovia by nemali spolurozhodovať o osude tejto krajiny. Je to neúcta k obetiam a pozostalým, ktorí môžu ťažko akceptovať, aby ľudia, ktorí pripravili o život ich najbližších, často brutálne, spolurozhodovali, kam bude táto krajina smerovať," myslí si Lipšic.

Zároveň pripomenul, že s rovnakým návrhom už prišiel Kaliňák aj za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Vtedy som na to upozornil a v druhom čítaní došlo k zmene. Prečo to zase robí, treba sa opýtať jeho," odkázal Lipšic.

V dôvodovej správe ministerstva vnútra sa píše, že sa to zavádza, lebo to vyžaduje štrasburská judikatúra. Lipšic to označil za lož a nezmysel. "Rozhodnutie tohto súdu sa týka toho, že štát nemôže zbaviť volebného práva všetkých odsúdených paušálne. Ale vôbec neznamená, že musí priznať volebné právo všetkým odsúdeným," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies