Lídri SPD dali zelenú predbežným koaličným rozhovorom s Merkelovou

NETKY.SK • 28 September 2013, 09:24 • 2 min
Lídri SPD dali zelenú predbežným koaličným rozhovorom s Merkelovou

BERLÍN - Vedenie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) dalo na piatkovom neverejnom zjazde v Berlíne súhlas k začatiu predbežných koaličných rozhovorov s konzervatívnym blokom kancelárky Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

Akékoľvek záväznejšie rokovania však budú musieť opäť odobriť stranícki lídri. Dohodnuté podmienky vstupu do veľkej koalície napokon vedenie SPD predloží na schválenie v referende všetkým členom strany. 

Podľa pozorovateľov by úvodné diskusie medzi sociálnymi demokratmi a konzervatívcami mohli odštartovať už začiatkom budúce týždňa. "SDP rozhodla, že bude k dispozícii pre informatívne rozhovory s pani Merkelovou," vyhlásil predseda strany Sigmar Gabriel po skončení štvorhodinového osobitného zjazdu za účasti asi 200 vedúcich straníckych predstaviteľov. Súčasne ale zdôraznil, že strana "neotvorila dvere pre plnohodnotné (koaličné) rokovania" s konzervatívcami. O tom, či k nim vôbec dôjde, rozhodnú sociálnodemokratickí činitelia až na základe výsledkov predbežných rozhovorov.  Vedenie SPD postupuje v otázke prípadnej koalície s Merkelovou opatrne, keďže takúto možnosť odmieta väčšina bežných členov strany. Aj počas dnešného berlínskeho zjazdu protestovali pred straníckou centrálou desiatky nespokojných aktivistov.  Definitívne rozhodnutie o vstupe do veľkej koalície preto padne až v plebiscite, v ktorom sa k tejto otázke bude môcť vysloviť všetkých 472.000 členov SPD.

Najnovší prieskum, ktorý vykonal inštitút Forsa pre týždenník Stern, ukazuje, že s uzavretím koalície so súperiacim konzervatívnym blokom nesúhlasí až 65 percent členov SPD. Prípadnú účasť na koaličných rokovaniach s Merkelovou riešili dnes v Berlíne aj vedúci činitelia Zelených. Vyjadrili svoj súhlas s predbežnými informatívnymi rozhovormi, ak o ne kancelárka požiada.

Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej partnerská Kresťansko-sociálnou únia (CSU) získali v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, vládnu väčšinu si však môžu zabezpečiť len za pomoci koaličného partnera.  Pozorovatelia považujú za najpravdepodobnejšiu možnosť vytvorenie veľkej koalície s SPD. Ďalšou alternatívou by mohla byť dohoda konzervatívcov so Zelenými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies