Lídri Eritrey a Etiópie podpísali v Saudskej Arábii mierovú dohodu

NETKY.SK • 17 September 2018, 06:53 • 2 min
Lídri Eritrey a Etiópie podpísali v Saudskej Arábii mierovú dohodu

RIJÁD - Eritrejský prezident Isaias Afwerki a etiópsky premiér Abiy Ahmed podpísali v nedeľu mierovú dohodu, ktorá predstavuje ďalší krok v zbližovaní týchto kedysi znepriatelených krajín po tom, ako v júli obnovili vzájomné vzťahy.

slovakia

left justify in out

K podpisu dokumentu, ktorého obsah nie je zatiaľ jasný, došlo na summite v saudskoarabskej Džidde. "Mierová dohoda priniesla obnovenie normálnych vzťahov medzi týmito krajinami na základe úzkych väzieb v geografii, histórii a kultúre," uvádza sa v saudskoarabskom vyhlásení, ktoré dokument označuje ako "Dohodu z Džiddy". Etiópske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že podpísaná dohoda má sedem bodov, zatiaľ čo Eritrea nezverejnila žiadne podrobnosti.

 

Na nedeľňajšom summite boli prítomní aj saudskoarabský kráľ Salmán, korunný princ Muhammad bin Salmán, minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov Abdalláh bin Zájid Nahján a generálny tajomník OSN António Gutteres. Podľa vyjadrenia Gutteresa pred novinármi prichádza z regiónu Afrického rohu "závan nádeje" a poukázal na skutočnosť, že v Saudskej Arábii sa následne majú stretnúť aj prezidenti Džibutska a Eritrey - ďalšej dvojice krajín, ktoré sa nedávno dohodli na normalizácii vzájomných vzťahov.

 

Kráľ Salmán udelil prítomným lídrom Eritrey a Etiópie saudskoarabské najvyššie civilné vyznamenanie - Rad kráľa Abdalazíza. Podobnej pocty sa im predtým dostalo aj v Spojených arabských emirátoch.

 

Eritrea a Etiópia po dvoch desaťročiach otvorili tento mesiac znova svoju spoločnú hranicu. Afwerki a Ahmed navštívili vojakov v pohraničnej oblasti Bure, kde sa počas vojny z rokov 1998-2000 zvádzali prudké boje.

 

Etiópia a Eritrea - ktorá od nej získala v roku 1993 nezávislosť - podpísali 9. júla v Asmare dohodu o obnovení vzťahov. Obe vlády odvtedy rýchlo pokročili v ukončovaní 20 rokov nepriateľstva: opätovne otvorili svoje veľvyslanectvá, obnovili telefonické spojenia i komerčné lety a dlho rozdelené rodiny sa mohli znova stretnúť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies