Líbyjský parlament vyjadril nedôveru vláde podporovanej OSN

NETKY.SK • 22 August 2016, 16:16 • 2 min
Líbyjský parlament vyjadril nedôveru vláde podporovanej OSN

BENGHÁZÍ- Medzinárodne podporovaný líbyjský parlament dnes vyjadril nedôveru vláde ustanovenej za pomoci OSN. Oznámil to jeho predseda Abdulláh Ablahig, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie je veľkým šokom pre medzinárodné úsilie o zjednotenie hlboko rozdelenej severoafrickej krajiny.

 

Podľa hovorcu parlamentu bolo na dnešnom hlasovaní prítomných 101 poslancov, bol teda uznášaniaschopný. Za vyjadrenie nedôvery vláde hlasovalo 61 poslancov, 39 sa zdržalo hlasovania a jeden hlasoval za vládu.

 

Nie je jasné, čo bude nasledovať. Podľa niektorých poslancov toto hlasovanie automaticky vyústi v rozpustenie vlády ustanovenej na základe dohody OSN, zatiaľ čo jej stúpenci s tým nesúhlasia.

 

Podľa niektorých poslancov treba urobiť zmeny vo vláde, aby v nej bol viac zastúpený východ Líbye, kde sídli parlament.

 

Líbyjský parlament má sídlo vo východolíbyjskom meste Tobruk, zatiaľ čo vláda podporovaná OSN, ktorá vznikla po tom, ako konkurenčné frakcie podpísali vlani mierovú dohodu, sídli v hlavnom meste Tripolis.

 

Vnútropolitický konflikt rozdeľuje Líbyu od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Krajina má dva parlamenty a dve vlády.

 

OSN v decembri sprostredkovala dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty pod vedením Fájiza Sarrádža, ktorá čakala na hlasovanie o vyjadrení dôvery parlamentom v Tobruku.

 

Bezpečnostné a mocenské vákuum zmenilo Líbyu na raj obchodníkov s ľuďmi a uvoľnilo priestor islamským militantom. Západné krajiny dúfali, že vláda národnej jednoty bude oba problémy riešiť a vkladali nádej do Sarrádža.

 

Jeden z provládnych poslancov agentúre AP povedal, že parlament vopred neohlásil, že sa dnes bude hlasovať o vyjadrení dôvery vláde, čím vraj uviedol časť poslancov do omylu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies