Červený polmesiac čelí kritike za predaj stanov pre obete zemetrasenia

NETKY.SK • 27 Február 2023, 08:40 • 2 min
Červený polmesiac čelí kritike za predaj stanov pre obete zemetrasenia

ANKARA - Turecká opozícia a médiá kritizovali v nedeľu najväčšiu tureckú humanitárnu organizáciu Červený polmesiac, že namiesto darovania stanov pre obete nedávneho ničivého zemetrasenia, ktoré prišli o strechu nad hlavou, tieto stany predáva.

slovakia

left justify in out

Podľa tureckého denníka Cumhuriyet (vysl.: džumhúrijet) predal turecký Červený polmesiac 2050 stanov miestnej charitatívnej organizácii Ahbap za 46 miliónov tureckých lír (2,4 milióna dolárov). Zemetrasenie zo 6. februára si len v Turecku vyžiadalo viac než 44.000 obetí na životoch a ďalšie tisíce ľudí zahynuli v susednej Sýrii. "Toto je škandál," povedal Murat Agirel, novinár denníka Cumhuriyet, ktorý o rozpredávaní stanov napísal. "Najväčšia turecká humanitárna organizácia Červený polmesiac ľuďom v núdzi, ktorí ju o to tri dni po zemetrasení prosili, stany nerozdala zadarmo, ale ich porozpredávala," podotkol.

 

Šéf tureckého Červeného polmesiaca Kerem Kinik na Twitteri potvrdil, že Kizilay Čadir, dcérska spoločnosť jeho organizácie, ktorá má na starosti výrobu stanov, ich poskytla charite Ahbap "za nákladovú cenu". "Spolupráca Červeného polmesiaca s Ahbapom je morálna, odôvodnená a etická," povedal Kinik. Niekoľko predstaviteľov opozície však vyzvalo na jeho odstúpenie, píše AFP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil kritikov Červeného polmesiaca za "neúprimných a podlých". V reakcii na to predseda hlavnej opozičnej politickej formácie Ľudová republikánska strana (CHP) Kemal Kiličdaroglu vo svojom tweete obvinil Erdogana, že "uráža obete zemetrasenia"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona