Letný biatlon-MS: Návrat výpravy s medailovým úsmevom 5 vzácnych kovov

NETKY.SK • 28 September 2010, 07:06 • 2 min
Letný biatlon-MS: Návrat výpravy s medailovým úsmevom 5 vzácnych kovov

Letný biatlon-MS Návrat výpravy s medailovým úsmevom 5 vzácnych kovov - Ostatné športy Šťastné úsmevy na všetky strany mohla rozdávať mimoriadne úspešná slovenská výprava na 15. majstrovstvách sveta v letnom biatlone v poľských Dusznikách.

slovakia

left justify in out

img

Šťastné úsmevy na všetky strany mohla rozdávať mimoriadne úspešná slovenská výprava na 15. majstrovstvách sveta v letnom biatlone v poľských Dusznikách. Na skvelú náladu ich po príchode do zväzového centra oprávňovalo päť vzácnych kovov (2-1-2), z toho dvoch zlatých, a historický fakt najvzácnejšej zbierky.
Pozornosť sa krútila najmä okolo dvoch majstrov sveta Dušana Šimočka a Mateja Kazára, ktorí dosiahli životný úspech. Aj keď by sa mohla vzácna zbierka znižovať slovami, že v Dusznikách predsa len chýbalo to najlepšie, na čo si zimný biatlon navykol, historický zápis bol pozoruhodný.
Nový pocit, prvé veľké medaily, aj pre bronzovú zo šprintu Ľubomíru Kalinovú. "Ešte stále tomu neverím, preteky boli náročné, bežecky som na tom najlepšie nebola, no dopadlo to dobre a s bronzom som veľmi spokojná."
Aj Jana Gereková prejavovala spokojnosť, i keď o niečo menšiu. "Zopakovala som si bronz v miešaných štafetách v Oberhofe, individuálne som síce medailu nezískala, na strelnici mi chýbala istejšia ruka, no všetko prevážil kolektívny úspech."
Zlatý a strieborný Matej Kazár sa stal najúspešnejším mužom. "Zlato v stíhačke vyvolalo u mňa po obrovskej dráme veľkú radosť. Vynuloval som záverečnú stojku a posledný okruh som bojoval úspešne s Rusom Lapšinom telo na telo."
Dušan Šimočko taktiež plesal nad svojím premiérovým titulom v šprinte. "Prekonal som sa, v príprave sa jedno zranenie striedalo s druhým, sám som prekvapený zo zlata, ak zdravie vydrží, aj v zime by som sa mohol presadiť."
Šéftréner Milan Gašperčík hodnotil šampionát samozrejme pozitívne. "S Poliakmi sme sa zhodli, že to boli naše národné šampionáty. Medailová žatva ma príjemne zaskočila, výkony boli bojovné, radosť pozerať. Vrchol letnej sezóny by nás mal motivovať aj pred zimnou sezónou."
Prezident zväzu Ján Hyža označil za najväčšie prekvapenie bronz Ľubomíry Kalinovej. "Najmä jej čistá streľa v šprinte bola úžasná. U Maťa Kazára sme si na zlaté medaily po jeho dvoch zlatých na ME v Osrblí zvykli, Dušan Šimočko nás milo zaskočil, škoda jednej položky v stíhačke, no a Janke Gerekovej chýbalo na strelnici pri točivom vetre trochu šťastia. Ak vydrží zdravie, aj zima môže byť pre nás štedrá."
  Slovenský biatlon si zvyká na medaily. Ján Hyža: "Aj odmeny budeme riešiť, nejaké návrhy už padli, a čo sa týka IBU..." Ivor Lehoťan, viceprezident IBU: "Špeciálne odmeny najlepším IBU nevenuje. Nám sa nepodarilo trend zájmu udržať, letný biatlon sa považuje zatiaľ len za doplnkový šport medzi veľmocami. Účasť ovplyvnilo aj preloženie šampionátu z bulharského Banska do Duszník. Vynasnažíme sa, aby sa letný biatlon udomácnil aj v špičkových biatlonových centrách. Nie som však až takým optimistom, najväčšie mená zimného biatlonu bude na letné vrcholy ťažké získať."
Ján Hyža vzhľadom na konkurenciu úspech neznižuje. "Na MS sa zúčastnilo 19 krajín a my sme sa skvele na zimu naštartovali."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies