Le Penovú budú stíhať za rasovú neznášanlivosť

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 12:16 • 2 min
Le Penovú budú stíhať za rasovú neznášanlivosť

BRUSEL - Predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) a poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Marine Le Penová môže byť súdne stíhaná za porovnanie moslimskej imigrácie s nacistickou okupáciou Francúzska. Umožnil to Výbor EP pre právne veci, ktorý na žiadosť francúzskej prokuratúry, odporučil zrušenie jej poslaneckej imunity v EP.

slovakia

left justify in out

K strate poslaneckej imunity v europarlamente by Le Penová mohla dôjsť 3. júla po hlasovaní právneho výboru EP (JURI) a väčšiny poslancov EP. Strata imunity umožní jej stíhanie vo Francúzsku, kde čelí obvineniam z podnecovania k rasovej nenávisti.

Le Penová tak môže doplatiť na slová, ktoré predniesla počas prejavu priaznivcov Národného frontu v decembri 2010. Vtedy vyslovila kritiku na organizovanie moslimských modlitieb v uliciach francúzskych miest, v tých oblastiach, kde nie sú žiadne mešity.

"Pre tých, ktorí radi hovoria o druhej svetovej vojne, môžeme hovoriť o okupácii nášho územia. Nie sú tu obrnené vozidlá ani vojaci, ale je to tiež obsadenie, ktoré znamená záťaž pre obyvateľstvo," uviedla líderka FN v decembri 2010. Podpredseda FN Florian Philippot už začiatkom júna uviedol, že ide o politicky motivovaný útok na predsedníčku ich strany.

"Pretože ju nemožno umlčať v prieskumoch verejnej mienky, snažia sa ju umlčať súdnou cestou. Chcú ju umlčať, lebo sa odváži hovoriť pravdu. Radšej keby túto energiu venovali problematike pouličných modlitieb," uviedol Philippot pre francúzske médiá.

Britský poslanec EP Sajjad Karim z výboru JURI, ktorý hlasoval za zrušenie imunity Le Penovej, svoj postoj vo vyhlásení pre médiá zdôvodnil tým, že je rozdiel medzi slobodu prejavu a podnecovaním k rasovej nenávisti, čoho sa podľa neho predsedníčka FN dopustila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies