Lavrov: Opakuje sa situácia pred útokom na Irak a Líbyu

NETKY.SK • 26 August 2013, 18:19 • 2 min
Lavrov: Opakuje sa situácia pred útokom na Irak a Líbyu

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok podrobil tvrdej kritike možné plány západných krajín zaútočiť na Sýriu, ktorej vláda minulý týždeň údajne použila chemické zbrane voči civilistom. Podľa Lavrova nebol stále predložený dôkaz o použití inkriminovaného arzenálu režimom prezidenta Baššára al-Asada.

slovakia

left justify in out

Vplyvný šéf ruskej diplomacie navyše nepovažuje použitie sily za riešenie situácie a navyše by podľa neho v prípade absencie mandátu OSN išlo o porušenie medzinárodného práva. Lavrov sa preto domnieva, že akákoľvek ozbrojená akcia by bola "veľmi vážnou chybou". Aktuálnu situáciu zároveň prirovnal k atmosfére spred desiatich rokov pred útokom na Irak a k tej z roku 2011 v prípade Líbye.

"Ak si niekto myslí, že zničenie sýrskej vojenskej infraštruktúry a prenechanie bojového poľa a víťazstva opozícii bude znamenať koniec, je to ilúzia. Aj v prípade takéhoto víťazstva bude občianska vojna pokračovať, iba sa vymenia pozície vlády a opozície... Západ neponúkol žiadny dôkaz o použití chemických zbraní, no zároveň tvrdí, že červená čiara bola prekročená a už nie je priestor pre zdržiavanie... Kampaň zastrašovania sa už začala, udalosti v Iraku a Líbyi sa začali rovnakým spôsobom. Nemôžete však bojovať proti režimu iba preto, že sa vám nepáči diktátor, ktorý stojí na jeho čele, a potom nebojovať proti režimu, pretože jeho autoritatívneho lídra radi máte," uviedol šéf ruskej diplomacie.

Prezident USA Barack Obama ešte minulý rok označil potenciálne použite chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington seriózne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Asadova vláda to však poprela a obviňuje povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies