Ľaváci sa dočkali priaznivých zistení: Podľa najnovších výskumov sú múdrejší ako praváci

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 12:22 • 2 min
Ľaváci sa dočkali priaznivých zistení: Podľa najnovších výskumov sú múdrejší ako praváci

Vedecká štúdia dokázala, že ľaváci sú múdrejší ako praváci.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť je uspôsobená pre pravákov. Je pravda, že týchto ľudí je v populácii výrazne vyššie zastúpenie, no to neznamená, že ľaváctvo by malo byť považované za nejaký druh nedostatku. V minulosti sa vyvíjali snahy „preučiť“ ľavákov na primárne používanie pravej ruky a realizovali sa aj mnohé štúdie, z ktorých nikdy nevyšli v pozitívnom svetle. Teraz však prišla zmena.

 

Najnovší výskum uskutočnil vedecký portál IFL Science. Zapojilo sa do neho 2300 študentov rôzneho veku, ktorí riešili matematické úlohy. Ukázalo sa, že praváci výrazne zaostávali za ľavákmi pri riešení zložitých matematických problémov, zatiaľ čo pri riešení tých jednoduchších boli praváci aj ľaváci na rovnakej úrovni.

 

Už dávnejšie sa ukázalo, že ľaváci majú viac vyvinutú pravú časť mozgu, čo im napomáha pri orientácii v priestore. Zároveň majú väčšie tzv. kalózne teliesko, ktoré slúži na prepájanie mozgových hemisfér. Tieto predpoklady im umožňujú pohotovejšie a presnejšie spájať informácie do súvislostí.

 

Portál však zároveň upozorňuje, že tieto poznatky nie je možné kompletne zovšeobecniť, pretože ako medzi ľavákmi, tak aj medzi pravákmi sa vždy nachádzajú výnimky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies