Lajčák zložil slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN

NETKY.SK • 12 September 2017, 10:33 • 2 min
Lajčák zložil slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zložil v pondelok 11. septembra v New Yorku slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN).

slovakia

left justify in out

"Predseda VZ je človek, ktorý stojí rok na čele tohto orgánu, je to protokolárne najvyššia funkcia v systéme OSN. V prvom rade stanovuje tému VZ, to znamená to "moje" VZ je 72. v poradí a téma, ktorú som stanovil, je Ľudia na prvom mieste – mier a dôstojný život pre všetkých na udržateľnej planéte," uviedol minister

 

Predseda okrem toho otvára zasadnutie VZ a vedie schôdze. Počas roka sa prijme približne 170 dokumentov, o ktorých je potrebné rokovať. Minister považuje VZ OSN za najreprezentatívnejší orgán na planéte, keďže ako jediný združuje 193 členských štátov s rovnakou váhou hlasu.

 

"OSN funguje už dnes kontinuálne. Zdedil som viac než 100 podujatí. Budem sa snažiť do toho vniesť nejaké svoje akcenty a svoje priority, ale, samozrejme, mojou úlohou je posunúť prácu ďalej," zdôraznil.

 

Predseda VZ OSN ďalej zastupuje členské štáty v pravidelnej komunikácii s generálnym tajomníkom OSN, s predsedami ekonomickej a sociálnej rady, zastupuje ich aj VZ navonok - zúčastňuje sa medzinárodných podujatí.

 

"Tých úloh je naozaj veľa a skočím do toho rovnými nohami. Presne o týždeň, 19. septembra, začína ten najviditeľnejší vrchol, všeobecná rozprava na najvyššej úrovni, ktorej sa zúčastňuje do 100 hláv štátov, taktiež predsedovia vlád, ministri zahraničných vecí. Rozprava trvá týždeň. Počas nej má predseda VZ aj 80 podujatí denne a to, samozrejme, istým spôsobom stanoví dynamiku práce ďalej," dodal.

 

V ktorom sa okrem iného prihlásil k tomu, že si bude plniť povinnosti a vykonávať funkcie zverené ako predsedovi Valného zhromaždenia OSN v súlade s Chartou OSN „bez toho, aby som požadoval alebo prijímal akékoľvek inštrukcie vo vzťahu k výkonu svojej funkcie od niektorej vlády alebo subjektu mimo OSN“. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Lajčák sa stal druhým predsedom Valného zhromaždenia OSN, ktorý zložil pri prevzatí funkcie tento sľub, ustanovený rezolúciou z 13. septembra 2016 nazvanou Revitalizácia práce Valného zhromaždenia, ktorá tiež stanovila etický kódex predsedu VZ OSN.

Tohtoročné zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začína dnes a potrvá do 17. septembra 2018. Zaoberať sa bude okrem iného posilnením globálneho prístupu k riadeniu migrácie, tvorbou komplexných prístupov na udržanie mieru a prevenciu konfliktov a reformou bezpečnostného a rozvojového piliera OSN a manažmentu organizácie. Tradične posúdi široké spektrum politických, hospodárskych, sociálnych a environmentálnych otázok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies