Lajčák: Vzťahy Slovenska a Rumunska sú založené na spoločnej histórii a členstve v EÚ

NETKY.SK • 30 August 2016, 14:11 • 2 min
Lajčák: Vzťahy Slovenska a Rumunska sú založené na spoločnej histórii a členstve v EÚ

BUKUREŠŤ - Vzájomné slovensko-rumunské vzťahy sú založené na troch pilieroch - silnej pozitívnej spoločnej histórii, členstve v EÚ a NATO a slovenskej menšine. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na tlačovej konferencií s rumunským rezortným kolegom Lazarom Comanescom. Slovenský minister pricestoval na jednodňovú pracovnú návštevu do Bukurešti, kde sa zúčastnil ako hlavný hosť na zhromaždení rumunských veľvyslancov.

slovakia

left justify in out

Lajčák ocenil Rumunsko ako krajinu, ktorej vojaci pomáhali počas SNP Slovákom, a taktiež krajinu, ktorá sa ako jediná odmietla zúčastniť na invázii do Československa v roku 1968. Zdôraznil, že obe krajiny ako členovia štruktúr EÚ a NATO zastávajú rovnaké hodnoty a ciele ako napríklad ďalšie rozširovanie únie o balkánske štáty či aktivity v rámci Východného partnerstva.

 

"Slovensko silno podporuje rumunské členstvo v Schengene," uviedol slovenský minister a dodal, že nie je dôvod na ďalšie odkladanie vstupu Rumunska so schengenského priestoru, keďže splnilo všetky kritériá. Ako posledný pilier vzájomných vzťahov vyzdvihol prítomnosť slovenskej menšiny, ktorá žije v Rumunsku.

 

Miroslav Lajčák označil vzájomné vzťahy medzi oboma krajinami za výborné a veľmi intenzívne. Ako dôkaz uviedol nielen svoju návštevu, ale aj návštevu predsedu slovenského parlamentu alebo pripravovanú oficiálnu návštevu slovenského prezidenta v októbri.

 

Keďže podľa ministra Lajčáka medzi našimi krajinami neexistujú žiadne problémy, umožňuje im to užšiu spoluprácu v otázkach, ako konať v tretích krajinách či ako postupovať pri problémoch, ktorým EÚ v súčasnosti čelí.

 

Lajčák zároveň ponúkol Rumunsku skúsenosti z pripravovania historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktorej bude Rumunsko predsedať v prvej polovici roka 2019. "Ponúkame naše skúsenosti z príprav - technických i logistických - pre prichádzajúce rumunské predsedníctvo," dodal.

 

Rumunský minister zahraničných vecí sa poďakoval slovenskému ministrovi za jeho účasť na stretnutí veľvyslancov. Potvrdil, že vzájomné vzťahy medzi krajinami sú výborné, a pogratuloval Slovákom k tomu, ako sa zhostili predsedníctva.

 

Zároveň uviedol, že existuje ešte veľa oblastí, v ktorých obe krajiny môžu zintenzívňovať svoju spoluprácu. Poďakoval sa za ponúknuté skúsenosti, ktoré využijú v prvom polroku 2019. "Buďte si istí, že Rumunsko je silným podporovateľom vášho predsedníctva," odkázal Comanescu Slovákom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies