Lajčák slávnostne otvorí slovenské veľvyslanectvo v Gruzínsku

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 12:36 • 2 min
Lajčák slávnostne otvorí slovenské veľvyslanectvo v Gruzínsku

BRATISLAVA/TBILISI - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák navštívi v pondelok a utorok Ukrajinu a Gruzínsko.

slovakia

left justify in out

Najskôr v Odese otvorí honorárny konzulát SR, ktorý povedie Mychajlo Muzaľov.
      

Okrem Odesy má Slovensko konzulárne úrady už v Donecku a vo Veľkých Berezanoch. V Užhorode funguje generálny konzulát.
      

Lajčáka tiež čaká rokovanie s predsedom Odeskej štátnej oblastnej správy Volodymyrom Nemyrovským. Pred odletom do Gruzínska sa stretne so slovenským kontingentom a velením Podpornej hraničnej misie EÚ pre Moldavsko a Ukrajinu (EUBAM). 
      

Misia má približne 220 medzinárodných členov, v ktorej pôsobia štyria Slováci. Zriadená bola v roku 2005. Obom vládam poskytuje koordinovanú asistenciu pri výkone hraničných a colných funkcií na spoločnej hranici s dôrazom na podnesterskú oblasť. Ukončiť by sa mala po zavedení integrovaného systému manažmentu hraníc z oboch strán, čo sa odhaduje najskôr v roku 2015.
      

V Tbilisi chce Lajčák v mene Slovenska ponúknuť Gruzínsku pomoc na jeho ceste do európskych a transatlantických štruktúr. Identifikovať, kde by mohla byť táto pomoc najefektívnejšia, umožní aj fungovanie slovenského veľvyslanectva. To začalo svoju činnosť 24. marca. Minister ho slávnostne otvorí spolu so svojou gruzínskou partnerkou Majou Pandžikidzeovou 8. apríla. Ide o ambasádu s minimálnym personálnym obsadením v priestoroch Delegácie EÚ.
      

Slovensko nemalo žiadne priame diplomatické zastúpenie v regióne južného Kaukazu. Napríklad Arménsko a Azerbajdžan pokrýva zastupiteľský úrad (ZÚ) v Moskve a Gruzínsko doteraz ZÚ v tureckej Ankare. Veľvyslanectvo v Tbilisi, s ktorým má SR najintenzívnejšie vzťahy z krajín južného Kaukazu, bude preto podľa MZV optimálne aj na zabezpečovanie Arménska a Azerbajdžanu.
      

Lajčáka prijmú taktiež predseda parlamentu David Usupašvili, premiér Irakli Garibašvili a prezident Giorgi Margvelašvili.
      

Spolu s ním absolvuje návštevu Gruzínska aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies