Lajčák si v USA pripomenul Clevelandskú dohodu

NETKY.SK • 27 September 2015, 11:09 • 2 min
Lajčák si v USA pripomenul Clevelandskú dohodu

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák si v USA pripomenul 100 rokov od podpísania Clevelandskej dohody zástupcami českého a slovenského exilu.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor MZV, oslavy boli súčasťou Dňa slovenského dedičstva, ktorý sa konal v priestoroch Prírodovedeckého múzea v meste Cleveland za účasti početnej slovenskej krajanskej komunity ako aj predstaviteľov politického, ekonomického a spoločenského života štátu Ohio.


"V minulosti prichádzali Slováci do Spojených štátov za základnou obživou a vyhliadkou na lepší život. Dnes sem chodia podnikať, venovať sa výskumu alebo športovej kariére. Som presvedčený, že najsilnejším kapitálom Slovenska je práve rôznorodosť talentov našich ľudí," zdôraznil Lajčák. Na pracovnom obede, ktorý zorganizoval bývalý veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, predstavil minister zahraničia predstaviteľom miestnej podnikateľskej komunity úspešný príbeh politickej a ekonomickej transformácie a integrácie Slovenska a odpovedal na otázky týkajúce sa pohľadu SR na budúcnosť Európskej únie, na problém migračnej krízy, situáciu na Ukrajine, v Sýrii a na ďalšie témy. Súčasťou Dňa slovenského dedičstva v Clevelande a osláv 100. výročia podpísania Clevelandskej dohody bola aj výstava slovenských krojov a predstavenie slovenského folklóru v podaní krajanského speváckeho tria Three Mamičkas a detského krajanského tanečného súboru.


Cleveland je druhé najväčšie mesto amerického štátu Ohio. Na prelome 19. a 20. storočia bol najdôležitejším centrom slovenskej komunity v USA a mestom s najväčším počtom Slovákov na svete. V súčasnosti v ňom podľa odhadov žije viac ako 20-tisíc krajanov a ľudí hlásiacich sa k slovenským koreňom. Clevelandská dohoda, ktorú v meste podpísali pred 100 rokmi, bola prvým dokumentom, ktorý formálne vyjadril vôľu Čechov a Slovákov vybudovať spoločný štát dvoch rovnocenných národov a považuje sa za začiatok slovenských politických snáh o vytvorenie vlastného štátu mimo rámca Rakúsko-Uhorska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies