Lajčák o kontrolách na rakúskych hraniciach: Nie je dôvod na paniku

NETKY.SK • 18 Január 2016, 19:19 • 2 min
Lajčák o kontrolách na rakúskych hraniciach: Nie je dôvod na paniku

BRUSEL - Európska komisia (EK) neeviduje nové požiadavky Rakúska pre sprísnenie kontrol na vnútorných schengenských hraniciach EU. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Podľa stanoviska EK v súčasnosti sedem členských krajín, vrátane Rakúska, využíva právnu možnosť dočasných kontrol na vnútroschengenských hraniciach. Médiami prezentované slová rakúskeho spolkového kancelára Wernera Faymanna o sprísnených kontrolách na hraniciach jeho krajiny, neprinášajú do súčasného stavu vecí nič nového.

 

Lajčák dodal, že podľa dostupných informácií Faymann hovorí o situácii, ktorá platí od septembra minulého roka a netýka sa slovenských hraníc, ale rakúsko-slovinskej hranice. Spresnil, že žiadnu novú požiadavku Brusel neeviduje a bez schválenia takejto požiadavky Rakúsko nemôže sprísniť kontrolu na hraniciach.

Lajčák zároveň pripomenul, že túto záležitosť treba rozdeliť do dvoch častí. Tá prvá sa týka pravidiel fungovania Schengenu, podľa ktorých je možné na istú dobu pozastaviť plnenie tejto dohody, čo si však vyžaduje predošlý súhlas Európskej komisie. Exekutíva EÚ musí vyhodnotiť či sú predpoklady na takéto pozastavenie.

 

"Nie je dôvod panikáriť," odkázal šéf slovenskej diplomacie s odkazom na mediálne šumy okolo Rakúska.

 

Podľa jeho slov druhou časťou tejto problematiky je to, čo Slovensko hovorí už od začiatku vypuknutia migračnej krízy, čiže potreba jednotnej celoeurópskej stratégie, ktorej pilierom je dôsledná ochrana vonkajších hraníc EÚ.

 

"V opačnom prípade každý bude riešiť svoje problémy s ohľadom na svoje záujmy a na svoju krajinu. Ak nebudeme mať jednotnú ochranu Schengenu tak uvidíme, že nám vyrastajú ploty a každá krajina chráni svoje hranice," uviedol Lajčák. Zdôraznil, že v konkrétnej rovine sa treba sústrediť na dôslednú ochranu vonkajších hraníc a urýchliť dobudovanie Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

 

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek v tejto súvislosti uviedol, že členské štáty EÚ musia robiť všetko pre to, aby zabránili prípadným úvahám o posilňovaní hraničných kontrol vo vnútri Schengenu a ich samotnému zavádzaniu.

 

"Prial by som si, aby sme boli schopní ustrážiť schengenskú hranicu a dať všetkým istotou, že je dostatočne chránená, aby sme nemuseli posilňovať niečo vo vnútri. To je to hlavné, čo by sme mali sledovať a v tom cítim, že je zhoda na pôde Rady ministrov," skonštatoval Zaorálek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies