Löfven: Švédsko je za kontroly biometrických dát na vonkajších hraniciach EÚ

NETKY.SK • 19 November 2015, 18:46 • 2 min
Löfven: Švédsko je za kontroly biometrických dát na vonkajších hraniciach EÚ

ŠTOKHOLM - Švédsko predlžuje dočasne obnovené hraničné kontroly, zavedené pôvodne kvôli migračnej vlne, v súvislosti so zvýšenou hrozbou teroristických útokov až do 11. decembra.

slovakia

left justify in out

V Štokholme o tom dnes informoval predseda švédskej vlády Stefan Löfven.

 

Podľa jeho slov sa škandinávska krajina mieni na úrovni Európskej únie zasadzovať za to, aby sa pri vstupe na územie únie kontrolovali aj biometrické údaje občanov, napríklad odtlačky prstov.

 

Švédska vláda zvažuje v súvislosti so stredajším zvýšením výstrahy pred teroristickou hrozbou v krajine na druhý najvyšší možný stupeň aj monitorovanie diania v okolí redakcií rôznych médií, budov náboženského charakteru alebo utečeneckých táborov bezpečnostnými kamerami, naznačil premiér. Navyše by sa malo preskúmať, či vyšetrovatelia môžu dostať nové prostriedky na kontrolu dátových tokov, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Zo Švédska odcestovalo do Sýrie alebo Iraku bojovať v radoch tzv. Islamského štátu okolo 300 ľudí, asi 120 z nich sa vrátilo do krajiny. Predseda tamojšej vlády v tejto súvislosti dnes priznal, že Švédsko bolo zrejme aj "naivné", pretože bolo ťažké akceptovať, že sa v otvorenej spoločnosti tejto krajiny nájdu osoby sympatizujúce s džihádistami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies