Kurkumín môže zabrániť vzniku diabetu, tvrdia vedci

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 21:02 • 2 min
 Kurkumín môže zabrániť vzniku diabetu, tvrdia vedci

Kurkumín môže zabrániť vzniku diabetu, tvrdia vedci - Radíme Výživové doplnky obsahujúce látku kurkumín, ktorá je súčasťou korenia menom kurkuma, môžu zabrániť vzniku diabetu. Tvrdia to thajskí vedci, ktorí počas deviatich mesiacov s dobrými výsledkami de

slovakia

left justify in out

img

Výživové doplnky obsahujúce látku kurkumín, ktorá je súčasťou korenia menom kurkuma, môžu zabrániť vzniku diabetu. Tvrdia to thajskí vedci, ktorí počas deviatich mesiacov s dobrými výsledkami denne podávali toto prírodné farbivo ľuďom s výrazne zvýšeným cukrom v krvi a teda tiež vysokým rizikom, že diabetes druhého typu dostanú. Svoje závery uverejnili v magazíne Diabetes Care.

Na štúdii sa zúčastnilo 240 dospelých, pričom niektorí dostávali kapsule s kurkumínom a niektorí placebo. Po deviatich mesiacoch dostalo diabetes druhého typu 19 zo 116 ľudí, ktorí užívali placebo, no z druhej skupiny neochorel nikto. Kurkumín totiž pomohol zlepšiť funkciu beta buniek nachádzajúcich sa v pankrease, ktoré produkujú hormón inzulín regulujúci hladinu cukru v krvi. Podľa vedcov sú tieto pozitívne účinky spojené s protizápalovými vlastnosťami kurkumínu, ktoré sú známe už z predošlých výskumov. "Pre jeho priaznivé účinky a bezpečnosť navrhujeme, aby sa extrakt z kurkumínu používal ako prevencia pre populáciu s vysokým rizikom diabetu," vyjadrila sa vedúca štúdie Somlak Chuengsamarn z univerzity Srinakharinwirot v Thajsku.

Odborníčka na diabetes Constance Brown-Riggs, ktorá sa na výskume nezúčastnila, však ľuďom neodporúča spoliehať sa na zásoby tabletiek s kurkumínom. "Vyzerá to nádejne, ale stále je tu ešte množstvo otázok," varovala. Svojim pacientom radí radšej zdravšie žiť, viac cvičiť a zmenšiť príjem kalórií, keďže si nemôžu byť istí, či produkt zakúpený v lekárni skutočne obsahuje to, čo je napísané na obale. "Keby som o tomto hovorila so svojím pacientom, poradila by som mu, aby sa sústredil na zdravé stravovanie a celkovú zmenu životného štýlu," vyjadrila sa.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies