Kurdi na severe Sýrie zastavili postup militantov z Islamského štátu

NETKY.SK • 25 September 2014, 13:21 • 2 min
Kurdi na severe Sýrie zastavili postup militantov z Islamského štátu

BEJRÚT - Kurdské sily na severe Sýrie zastavili v nočných bojoch postup militantov z organizácie Islamský štát (IS), ktorí zaútočili na mesto Kobané. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie dvoch kurdských dôstojníkov.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia kurdských predstaviteľov v stredu večer sústredil IS svojich bojovníkov južne od Kobané. Tí začali postupovať, ale kurdské jednotky ich nápor odrazili a vytlačili približne desať až 15 kilometrov za mesto.

 

Zastavenie útoku militantov južne od Kobané potvrdil aj Öcalan Iso, zástupcu veliteľa kurdských síl brániacich Kobané, známe aj pod názvom Ajn al-Arab.

 

"Keď naše jednotky zaistili priestor, našli 12 mŕtvych tiel militantov z IS," uviedol Iso. Jednotky IS sú však podľa neho naďalej sústredené východne a západne od Kobané, pričom na juhu stále prebiehajú boje.

 

Kurdskí predstavitelia zároveň potvrdili, že v stredu večer bolo nad Kobané prvý raz počuť lietadlá, ale nebolo možné zistiť, do ktorých oblastí smerujú.

 

Podľa organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v nočných bojoch s militantmi z Islamského štátu padlo pri meste Kobané osem bojovníkov kurdských Jednotiek ľudovej obrany.

 

Po mesiacoch prudkých bojov spustil Islamský štát pred viac ako týždňom novú ofenzívu, ktorej cieľom bolo dobytie Kobané obývaného prevažne Kurdmi. V dôsledku bojov opustilo mesto a okolité dediny viac ako 100.000 ľudí, ktorí našli útočisko v susednom Turecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies