Kukan: V prístupových rokovaniach sme nesúhlasili so všetkým, čo EK navrhovala

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 17:17 • 2 min
Kukan: V prístupových rokovaniach sme nesúhlasili so všetkým, čo EK navrhovala

BRATISLAVA - Slovenský negociačný tím nesúhlasil v prístupových rokovaniach do Európskej únie (EÚ) so všetkým, čo navrhovala Európska komisia (EK). Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý bol vtedy ministrom zahraničných vecí, si myslí, že práve to bolo hlavné tajomstvo slovenského úspechu. Konštatoval to v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Negociačný tím vytvorila vtedajšia vládna koalícia (SDK - Slovenská demokratická koalícia, SMK, SOP a SDĽ), na jeho čelo sa postavil vyjednávač Ján Figeľ. Stalo sa tak po septembrových voľbách v roku 1998, ktorých výsledky podľa Kukana prijali veľmi pozitívne vo všetkých európskych partnerských krajinách. "Mali sme tak dobrú atmosféru na začatie prístupových rokovaní a pre rýchlejší pochod smerom na Brusel," dodal.
      

Ako upozornil, víťazstvo vtedajšej koalície v roku 1998 bolo rozhodujúcim momentom pre nastúpenie na európsku cestu. Účasť vo voľbách presiahla 84 percent. "O takom niečom môžeme dnes iba snívať, alebo bolo to vyjadrením toho, že naši občania chceli zmenu, chceli vládu, ktorá ich dovedie do Európskej únie," vysvetlil.
      

Európska komisia ešte v októbri 1997 počas vládnutia Vladimíra Mečiara nezaradila Slovensko pre nesplnenie politických kritérií medzi najlepšie pripravených kandidátov na vstupné rozhovory. O dva mesiace nato sa ocitlo v druhej skupine kandidátskych štátov. Bolo tam spolu s Litvou, Lotyšskom, Bulharskom a Rumunskom. Do prvej lepšie pripravenej skupiny patrili Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Estónsko a Cyprus.
      

"Museli sme zlikvidovať dvojročný náskok, ktorý pred nami mali Česi, Maďari, Poliaci, Slovinci, a urobiť to nie tým, že budeme súhlasiť so všetkým, čo nám navrhnú, ale veľmi zodpovedným prístupom k tomu, aby sme vyjednali dobré podmienky pre Slovensko. Podarilo sa to," zaspomínal Kukan.
     

Oficiálne odporučenie prijať Slovensko a ďalších deväť štátov do EÚ 1. mája 2004 oznámila EK v októbri 2002. Išlo o najväčšiu skupinu štátov v histórii rozširovania. Ako poznamenal Kukan, u starých členských krajín to vyvolalo obavy. "Ukázalo sa ale, že to bola dobrá nová krv, ktorá zdynamizovala činnosť únie," podotkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies