Kto chce voliť poštou, musí žiadosť doručiť ministerstvo vnútra

NETKY.SK • 2 August 2023, 13:33 • 2 min
Kto chce voliť poštou, musí žiadosť doručiť ministerstvo vnútra

Bratislava-Hlasy v septembrových voľbách môžete dať osobne aj poštou, stačí si to len včas zariadiť

slovakia

left justify in out

Kým pristúpime k volebným urnám, ešte chvíľu to potrvá. Každý má možnosť porozmýšľať, akú formu odovzdania hlasu politickým stranám si vyberie. Občania, ktorí plánujú voliť osobnou návštevou volebnej miestnosti, nie sú obmedzovaní. Stačí, ak si vopred pozrú konkrétne miesto konania volieb. Slovákom, ktorí plánujú odovzdať hlasy prostredníctvom pošty, sa čas už kráti. Tento spôsob odovzdania hlasu sa týka aj občanov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Žiadosť musia doručiť ministerstvu vnútra už do niekoľkých dní.

 

Z Ministerstva vnútra (MV) SR pripomínajú blížiaci sa koniec lehoty na podanie žiadosti o voľbu poštou pre septembrové parlamentné voľby. Žiadosť musí byť podaná aj doručená na ministerstvo vnútra najneskôr 9. augusta 2023. Lehotu (52 dní predo dňom konania volieb) stanovuje zákon o podmienkach výkonu volebného práva. O voľbu poštou zo zahraničia možno požiadať elektronicky prostredníctvom webovej aplikácie (https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/Volby/) alebo listinne.

Žiadosť sa listinne zasiela na adresu: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor volieb, referenda a politických strán, Drieňová 22, 826 86 Bratislava 29, SLOVAK REPUBLIC. Vzor žiadosti nájdu voliči na odkaze: https://www.minv.sk/?nr23-posta2.

 

Volič v žiadosti uvádza adresu v zahraničí, na ktorú je možné zaslať materiály na hlasovanie. Môže ňou byť adresa bydliska v zahraničí, ale napríklad aj adresa zamestnávateľa, školy, hotela, konkrétnej pošty v zahraničí, osoby, u ktorej sa volič zdržiava a podobne. Volič by si však vždy mal sám overiť, či je takýto spôsob doručovania možný a aké sú podmienky a možnosti preberania zásielok v konkrétnej krajine a na konkrétnej pošte. MV SR zároveň pripomína, že volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, môže voliť len poštou.

Voľba poštou je určená aj pre voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sa v čase volieb budú zdržiavať v cudzine, avšak adresu na doručenie volebných materiálov musia aj títo voliči uviesť v zahraničí. MV SR po úspešnom zaregistrovaní posiela voličom potrebné materiály na hlasovanie: obálku na hlasovanie, návratnú obálku a poučenie o spôsobe hlasovania. Pri písomnej žiadosti sú voličovi zaslané aj hlasovacie lístky, pri elektronickom podaní si volič stiahne hlasovací lístok vybraného zaregistrovaného politického subjektu z webovej stránky ministerstva vnútra: https://www.minv.sk/?nr23-hl.

 

Návratnú obálku s hlasovacím lístkom je potrebné zaslať tak, aby bola doručená do podateľne MV SR na Drieňovej ulici 22 v Bratislave najneskôr do piatka 29. septembra 2023 do 12.00 h. Upozorňujeme, že každá návratná obálka musí obsahovať iba jednu hlasovaciu obálku. V prípade, že bude návratná obálka obsahovať viac hlasovacích obálok, budú všetky tieto obálky neplatné.

Podrobné informácie o voľbe poštou vrátane najčastejších otázok a odpovedí sú na webe MV SR v časti: https://www.minv.sk/?nr23-posta. TASR o tom informovali z tlačového odboru MV SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies