Krym bude apelovať na OSN pre vodnú blokádu

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 20:44 • 2 min
Krym bude apelovať na OSN pre vodnú blokádu

SIMFEROPOL - Krym pripraví oficiálne odvolanie pre OSN pre vodnú blokádu, ktorú usporiadala Ukrajina. Uviedol to veľvyslanec republiky pri prezidentovi Ruska a podpredseda regionálnej vlády Georgij Muradov.

slovakia

left justify in out

„Nechceme vyvolať škandál, ale nemáme v úmysle túto otázku ututlávať. Svet musí poznať pravdu,“ povedal Muradov. Poznamenal, že Rusko je schopné vyriešiť najťažšie problémy Krymu a už to mnohokrát aj dokázalo.

 

„Nebudeme pýtať vodu z Ukrajiny. Ukrajinskí nacionalisti by sa nemali tešiť, že sa im podarilo narobiť ťažkosti obyvateľom Krymu. Ich radosť sa čoskoro zmení na ustarostené a závistlivé tváre. Krym jednoznačne vyrieši otázku nedostatku vody,“ zdôraznil podpredseda vlády.

 

Muradov vysvetlil, že sa to plánuje urobiť prostredníctvom sladkej vody, aktívneho využívania čistiacich zariadení a možnej výstavby umelých nádrží a odsoľovacích staníc.

 

Podľa neho Rusko vyčlenilo značné finančné prostriedky, aby Krym nebol závislý od žiadnej nepriateľskej vlády na Ukrajine, ktorá môže v rozpore so všetkými medzinárodnými právnymi normami blokovať tento kanál.

 

„Nemali právo blokovať vodné toky. To je v civilizovaných krajinách neprijateľné“ zdôraznil veľvyslanec.

 

Ukrajina predtým zabezpečovala až 85% potreby Krymu na pitnú vodu cez severný krymský kanál idúci z Dnepra. Po znovuzjednotení polostrova s Ruskom sa však dodávka vody cez kanál do republiky bola úplne zastavená.

 

Otázka zásobovania obyvateľstva vodou bola vyriešená spôsobom čerpania vody z podzemných zdrojov a zásobníkov prírodnej náplne, ktoré sa za posledný rok v dôsledku nízkeho množstva zrážok výrazne zmenšili.

 

Z dôvodu nedostatku vody sa v mnohých regiónoch Krymu zaviedol režimový prívod vody do domov, dodávka vody v Simferopole bola väčšinou preorientovaná na artézske pramene.

 

Ruská vláda pripravila komplexný plán na zabezpečenie spoľahlivého zásobovania vody na polostrov. Na jeho realizáciu bolo vyčlenených asi 50 miliárd rubľov.

 

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies