Kremeľ po útokoch na Odesu tvrdí, že Ukrajina ohrozuje lode v Čiernom mori

NETKY.SK • 21 Júl 2023, 15:15 • 2 min
Kremeľ po útokoch na Odesu tvrdí, že Ukrajina ohrozuje lode v Čiernom mori

MOSKVA - Kremeľ v piatok vyhlásil, že "nepredvídateľné kroky Kyjeva" predstavujú nebezpečenstvo pre civilnú lodnú dopravu v Čiernom mori. Ukrajinské jednotky tam totiž podľa Moskvy podnikajú "teroristické útoky", citovala tvrdenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Peskov to vyhlásil po tom ako, ruské rakety zasiahli v noci na piatok sklady s obilím v Odeskej oblasti, na ktorú útočili už štvrtú noc po sebe. Podľa Kyjeva Rusi po odstúpení od tzv. obilnej dohody zámerne útočia na odeský prístav a jeho okolie, aby znemožnili akékoľvek pokusy o vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Pri intenzívnych ruských útokoch z posledných dní boli zničené už tisíce ton obilia.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že od štvrtka bude všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov považovať za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Zároveň označilo bližšie nešpecifikované oblasti na severozápade a juhovýchode Čierneho mora "za dočasne nebezpečné pre plavbu" a varovalo pred akýmkoľvek vytýčením plavebných trás v Čiernom mori bez súhlasu Moskvy.

Ruské ministerstvo tiež oznámilo, že ruská čiernomorská flotila uskutočnila nácvik "streľby na plávajúci cieľ" a zadržiavanie plavidiel. "Nepredvídateľné kroky a vykonávanie teroristických útokov kyjevským režimom môžu potenciálne ohrozenie v tejto lokalite len zvýšiť," vyhlásil Peskov. Na otázku novinárov, či sú v ohrození aj lode prevážajúce ruskú ropu a ďalšie tovary, Peskov reagoval, že toto rozhodnutie je v kompetencii príslušných vládnych inštitúcií.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť dohodu, ktorá v čase vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť tejto dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, skončila v noci na utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: The New York Times / Laetitia Vancon
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies