Kremeľ oslávi sté výročie boľševickej revolúcie. Pri tejto príležitosti bude rozdávať rozsiahle amnestie

NETKY.SK • 17 August 2017, 08:24 • 2 min
Kremeľ oslávi sté výročie boľševickej revolúcie. Pri tejto príležitosti bude rozdávať rozsiahle amnestie

MOSKVA – V Rusku bude vyhlásená nová veľká amnestia, ktorú Kremeľ chystá k novembrovému 100. výročiu boľševickej revolúcie. Informoval o tom šéf prezidentskej rady pre ľudské práva Michail Fedotov.

slovakia

left justify in out

Amnestia bude vyhlásená koncom roku, niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v marci 2018. V Rusku boli za posledné roky vyhlásené dve amnestie, ktoré oslobodili tisícky odsúdencov, vrátane odporcov režimu. Putin dokonca udelil amnestiu aj dvom vlastizradkyniam.

 

V roku 2013 Kremeľ amnestoval osoby s menším previnením pri príležitosti 20. výročia prijatia novodobej ruskej ústavy. O dva roky neskôr nasledovala amnestia k 70. výročiu víťazstva SSSR nad nacistickým Nemeckom. Vtedy sa na slobodu dostali aj členky punkovej skupiny Pussy Riot.

 

V máji tohto roka sa objavili informácie, že amnestie by sa nemali týkať iba kriminálnych prečinov, ale aj administratívnych trestov, vrátane nepovolených postihov za usporiadanie nepovolených demonštrácii. Väzeniu bývajú často vystavení aj opoziční aktivisti za organizovanie úradmi nepovolených protestov alebo za ich účasť na nich.

 

O amnestii môže podľa ruskej ústavy rozhodnúť jedine hlava štátu. Návrh príslušného dekrétu už leží na Putinovom stole. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies