Krajiny Perzského zálivu vyhlásili hnutie Hizballáh za teroristickú organizáciu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:11 • 2 min
Krajiny Perzského zálivu vyhlásili hnutie Hizballáh za teroristickú organizáciu

RIJÁD - Blok šiestich arabských krajín Perzského zálivu vedený Saudskou Arábiou dnes oficiálne vyhlásil libanonské šiitské proiránske hnutie Hizballáh za teroristickú organizáciu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Rada pre spoluprácu arabských krajín v Perzskom zálive (GCC) svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že militantné hnutie Hizballáh podniká voči členských štátom GCC nepriateľské akty. GCC obvinila Hizballáh okrem iného z toho, že na územiach jej členských štátov robí nábor do svojich oddielov, ako aj z pašovania zbraní a výbušnín a vyvolávania chaosu a násilností.


Generálny tajomník GCC Abdallatif al-Zajání vo vyhlásení spresnil, že členské štáty GCC teraz prijmú opatrenia na vykonanie tohto rozhodnutia, pričom budú vychádzať z protiteroristických zákonov platných v tom-ktorom štáte, ako aj z medzinárodného práva.


Kolektívne rozhodnutie GCC prišlo deň po prejave vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, v ktorom Saudskú Arábiu obvinil, že Libanon tlačí do novej fázy politického konfliktu tým, že pozastavila balík pomoci pre libanonskú armádu.


Nasralláh súčasne obvinil Saudskú Arábiu, že riadila útoky, ktoré sa v Libanone odohrali nedávno a boli spáchané aktivovaním výbušniny nastraženej v autách. Ako pripomenula agentúra Reuters, Libanon je arénou rivality medzi Iránom a Saudskou Arábiou, ktorá je podmienená ich príslušnosťou k rozdielnym vetvám islamu - kým Saudská Arábia je prevažne sunnitským štátom, v Iráne majú prevahu šiiti.


Saudská Arábia má značný vplyv na vývoj v Libanone prostredníctvom tamojšieho sunnitského politika Saada Harírího, syna zavraždeného premiéra Rafíka Harírího. Napätie medzi Hizballáhom a Harírím prerástlo v roku 2008 do politického sporu a ten vyústil do krátkeho ozbrojeného konfliktu. Nasralláh však vo svojom vyhlásení ubezpečil, že tentoraz k ozbrojeným zrážkam nedôjde.
Členmi GCC sú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Bahrajn a Omán.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies