Krajina by mohla pomôcť zničiť sýrske chemické zbrane

NETKY.SK • 6 Október 2013, 12:23 • 2 min
Krajina by mohla pomôcť zničiť sýrske chemické zbrane

OSLO - Nórsko je považované za vhodné miesto pre nebezpečnú prácu, keďže je politicky stabilné a má veľa vody, ktorá je na tento účel potrebná.

slovakia

left justify in out

Nórsko bolo požiadané, aby pomohlo zničiť sýrsky chemický arzenál. V sobotu o tom informovala nórska stanica NRK. Podľa jej údajov americkí ako aj ruskí predstavitelia oslovili Oslo so žiadosťou o pomoc pri zneškodňovaní týchto zbraní. Obe krajiny totiž považujú Nórsko za vhodné miesto pre nebezpečnú prácu, keďže je politicky stabilné a má veľa vody, ktorá je na tento účel potrebná, uviedla NRK.

Na základe rezolúcie 2118 Bezpečnostnej rady OSN prijatej v septembri má Sýria čas do júna 2014, aby nechala svoje chemické zbrane zničiť. Nórsko sa pritom ukázalo byť otvorené možnosti, že by pri tom asistovalo. "Nevieme ešte, akým spôsobom prispejeme, zvažujeme však rôzne možnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Ragnhild Imerslundová. 

S odpoveďou by mala škandinávska krajina prísť do polovice novembra. Rozhodnutie by mala spraviť už nová stredopravá vláda, ktorá sa po voľbách moci ujme pravdepodobne 14. októbra. Nórsko v súčasnosti nemá vybavenie potrebné pre zničenie chemických zbraní, Spojené štáty by však mohli poskytnúť mobilné zariadenia potrebné na splnenie tejto úlohy, dodala NRK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies