Koordinátori MOV: Sme nadmieru spokojní s tým, čo sme počuli a videli. Peking 2022 mal rýchly štart

NETKY.SK • 12 Október 2016, 16:29 • 2 min
Koordinátori MOV: Sme nadmieru spokojní s tým, čo sme počuli a videli. Peking 2022 mal rýchly štart

PEKING - Prvá inšpekčná návšteva koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) potvrdila silnú východiskovú pozíciu Pekingu v prípravách na zimné olympijské hry 2022.

slovakia

left justify in out

"Vízia vytvoriť prvotriedne stredisko zimných športov v regióne s 300-miliónovou populáciou sa začala napĺňať," odkázal podľa tlačovej správy šéf delegácie Alexander Žukov, ktorý však neabsolvoval celý program. Ruský prezident Vladimir Putin ho povolal do Moskvy, odkiaľ následne vyhlásil, že je pripravený ponúknuť funkciu prvého muža národného olympijského výboru. V čínskej metropole ho zastúpil viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml.


Členovia komisie si najskôr ešte aj s ruským šéfom pozreli športoviská v Pekingu. Väčšina z nich je už hotová, vybudovali ich pre OH 2008 a treba ich len upraviť pre potreby zimných športov. Napríklad Národná hala, tzv. Vejár, bude slúžiť hokejistom, Vodná kocka národného centra plaveckých športov zase prichýli turnaje v curlingu. Stavať sa bude iba Národný rýchlokorčuliarsky ovál, najväčší projekt v rámci prípravy dokončia v roku 2019. Komisárov privítali v novom sídle organizačného výboru v upravených priestoroch bývalých oceliarní na západnom okraji mesta. Diskutovalo sa tu najmä o otázkach riadenia, výstavby športovísk a inej infraštruktúry, obchodných záležitostiach, komunikácii a obojstranných záväzkoch.


Žukov vynechal prehliadky ďalších dvoch centier Čang-ťia-kchou a Jen-čching. V Jen-čchingu sa uskutočnia olympijské súťaže v alpskom lyžovaní, boboch, skeletone a saniach. Čang-ťia-kchou bude dejiskom súbojov o medaily v behu a skokoch na lyžiach a v biatlone, vyrásť by tu mala aj olympijská dedina. Centrum je od Pekingu vzdialené 190 km a 3 hodiny cesty autom. Súťažiť tu budú aj akrobatickí lyžiari či snoubordisti.


"Sme nadmieru spokojní s tým, čo sme počuli a videli. Peking 2022 mal rýchly štart. Prvé prípravné práce sa rozbehli podľa plánu," konštatoval Samaranch na záverečnej tlačovej konferencii.


Peking získal právo usporiadať ZOH 2022 na vlaňajšom 128. zasadnutí MOV v Kuala Lumpure, svojho jediného súpera Almaty zdolal pomerom hlasov 44:40. Stane sa prvým mestom v histórii, ktoré bude hostiť obe verzie hier - letnú aj zimnú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies