Kontroverzná NSA špehovala Martina Luthera Kinga aj boxera Aliho

NETKY.SK • 26 September 2013, 09:05 • 2 min
Kontroverzná NSA špehovala Martina Luthera Kinga aj boxera Aliho

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), ktorej škandály odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, v minulosti sledovala aj najvýznamnejšie osobnosti USA.

slovakia

left justify in out

Patrí medzi nich ľudskoprávny aktivista a bojovník za práva černochov Martin Luther King alebo najznámejší boxer histórie Muhammad Ali. Vyplýva to z najnovších dokumentov, ktoré Washington zverejnil v stredu.

Medzi objekty záujmu NSA patrili ešte počas studenej vojny najmä kritici americkej intervencie vo Vietname. Špehovací program zo 70. rokov mal názov Minaret a detaily jeho fungovania úrady v Spojených štátoch tajili až dodnes. Dokumenty zverejnili na žiadosť výskumníkov z Univerzity Georgea Washingtona, ktorá sa o ich odtajnenie usilovala už dlhšie. Program Minaret vytvorili za prezidenta Lyndona Johnsona v roku 1967 a pokračoval aj po príchode Richarda Nixona do Bieleho domu o dva roky neskôr. Zrušili ho až v polovici 70. rokov. 

Škandál okolo NSA odhalil jej bývalý spolupracovník Snowden, ktorý následne ušiel z USA a napokon dostal azyl v Rusku. Americký prezident Barack Obama neskôr zverejnil kroky na zvýšenie dôveryhodnosti jeho vlády po odhalení odpočúvania telefónov a sledovania internetu, čo viedlo k obavám obyvateľstva z narušenia ich súkromia. Vláda podľa Obamu odtajní dokumenty o sledovaní a zriadi výbor, ktorý bude dohliadať na "rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies