REPORTÁŽ Z reklamnej brandže k výtvarnému umeniu – Roman Lazar vystavuje v Bratislave obrazy, ktoré vznikli počas korona krízy!

NETKY.SK • 27 Február 2022, 19:00 • 2 min
REPORTÁŽ Z reklamnej brandže k výtvarnému umeniu – Roman Lazar vystavuje v Bratislave obrazy, ktoré vznikli počas korona krízy!

From East to West and Back – tak sa nazýva výstava obrazov výtvarníka Romana Lazara, ktorého označujú za najvýznamnejšieho predstaviteľa outsider artu na Slovensku. Výtvarník sa pravidelne pohybuje z východu na západ, pretože inšpiráciu hľadá v juhovýchodnej Ázii. Pozrite si reportáž Netiek, v ktorej sa dozviete, ako sa mu žije vo Vietname, ako vyzerá proces tvorby i to, že má ročného vnuka!

slovakia

left justify in out

 

Roman Lazar založil v roku 1990 reklamnú agentúru a 20 rokov v nej pracoval ako kreatívny riaditeľ. Bol členom prezídia Klubu reklamných agentúr a dodnes je členom Art directors clubu, združenia najvýznamnejších reklamných tvorcov Slovenska. Neskôr sa venoval filmovej produkcii a niekoľko semestrov ako externista aj pedagogickej činnosti na univerzite. V Bratislave vystavuje obrazy po niekoľkoročnej pauze.

 

img

 

„Nemal som v pláne v Bratislave vystavovať, ale oslovil ma kamarát Igor Turuk, tak sa nepatrí odmietnuť. Začal som maľovať pomerne neskoro, po 20-ročnej kariére podnikateľa v oblasti reklamy. Nejakým spôsobom sa to vo mne zhromažďovalo. Keďže čiastočne žijem v juhovýchodnej Ázii, teda žil som pred covidom, tak sa tieto motívy a témy z Thajska, Kambodže a Vietnamu odrážajú v obrazoch. Ale sú v nich aj témy z detstva a momenty, kedy človek cíti slobodu a niektoré situácie mu z nevysvetliteľného dôvodu utkvejú v pamäti. Potom postupne dozrievajú do toho obrazu, až na koniec ten obraz dám na plátno,“ vysvetľuje výtvarník.

 

img

 

 

Začiatkom milénia učarovala Romanovi Lazarovi juhovýchodná Ázia. Pobyty mali veľký vplyv na jeho tvorbu, ktorej sa začal naplno venovať v roku 2014. V roku 2017 odišiel do Vietnamu, kde si otvoril bar na ostrove Phu Quoc. Tu trávi každý rok zimné obdobie.

 

img

 

„Za normálnych okolností maľujem len na Slovensku. Som v ateliéri a pracujem. Aj keď to vyzerá, že tie obrazy vznikajú spontánne, tak vo mne dozrievajú postupne a dostávajú jasné kontúry. Keď prídem pred plátno, už viem, čo budem maľovať a dolaďujem kompozíciu. Teraz počas covidu som mal veľmi produktívne obdobie, vlastne bol pre mňa pozitívny. Pretože okrem maľovania som mal čas byť s rodinou. Napriek tomu, že mám imidž bohéma a dobrodruha, som rodinný typ a som 35 rokov ženatý! A tak do našej bubliny pribudli partneri mojich detí a čo je najdôležitejšie, narodil sa nám vnúčik, ktorý bude mať v marci jeden rok,“ prezradil.

 

img

 

Roman Lazar svoje obrazy vystavoval v Moskve, v Prahe aj v Banskej Bystrici. Všetky jeho výstavy sú predajné. V Prahe ho označili za „najvýznamnejšieho predstaviteľa outsider artu na Slovensku“.

 

img

 

„Na vernisáž ma pozval Romanov priateľ a hneď, ako som prišiel, skamarátil som sa s jeho obrazmi a tým pádom aj s ním. Roman je zaujímavo strelený. Mám taký pocit, že je to moja krvná skupina. Výtvarné umenie je mojou neodmysliteľnou súčasťou,“ neskrýval radosť herec Ľubomír Paulovič.

 

„Fantastické obrazy, Romanko krásne namaľoval. My sa poznáme z Vietnamu, spoznali sme sa v tom jeho bare a odvtedy sa takto stretávame a tešíme sa z umenia,“ pochválil výtvarníka Martin Stempel zo skupiny Le Payaco.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies