Koncern Volkswagen úplne prevezme automobilku Porsche

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 19:51 • 2 min
Koncern Volkswagen úplne prevezme automobilku Porsche

Koncern Volkswagen úplne prevezme automobilku Porsche - Svet Automobilový koncern Volkswagen (VW) prevezme úplnú kontrolu nad výrobcom športových áut Porsche. Príslušnú dohodu oznámili v stredu večer po tom, ako ju po súhlase finančných úradov schválili v

slovakia

left justify in out

img

img

Automobilový koncern Volkswagen (VW) prevezme úplnú kontrolu nad výrobcom športových áut Porsche. Príslušnú dohodu oznámili v stredu večer po tom, ako ju po súhlase finančných úradov schválili vedenia oboch spoločností.
      VW získa 50,1 percenta Porsche, ktoré ešte nevlastní. Najväčšia európska automobilka za to holdingovej spoločnosti Porsche SE zaplatí 4,46 miliardy eur a jednu kmeňovú akciu, čím sa vyhne vysokým daniam. Dlho odkladaná dohoda nadobudne účinnosť k 1. augustu.
      Volkswagen a Porsche sa usilujú o rýchlu integráciu svojich automobilových divízií, ktorou chcú usporiť náklady vo výške asi 700 miliónov eur ročne a zmazať asi dve miliardy eur z dlhu holdingovej spoločnosti Porsche SE.
      Dohodu odkladali pre obavy z dane, ktorá by mohla dosiahnuť až 1,5 miliardy eur, ak by ju Volkswagen uzavrel pred augustom 2014. Na základe platnej nemeckej legislatívy by však dohodnuté riešenie - odovzdanie jednej kmeňovej akcie - nemalo byť pre daňové účely predajom, ale internou reštrukturalizáciou už prepojených firiem.
      Koncern VW získal 49,9 percenta Porsche v decembri 2009 po tom, ako sa spoločnosť Porsche rok predtým neúspešne pokúsila získať kontrolu nad oveľa väčším konkurentom skúpením jeho akcií.
      Dohoda má viesť aj k reštrukturalizácii komplikovaných vlastníckych vzťahov medzi oboma spoločnosťami. Porsche SE má v súčasnosti najväčší podiel v skupine Volkswagen Group a viacero riadiacich pracovníkov i ďalších dôležitých akcionárov pôsobí v oboch firmách.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies