AKTUALIZÁCIA: Putin uznal suverenitu separatistických republík v Donbase

NETKY.SK • 21 Február 2022, 20:09 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Putin uznal suverenitu separatistických republík v Donbase

BERLÍN - Ruský prezident v pondelok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že v blízkej budúcnosti má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Podľa najnovších informácií tak už spravil.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 21. februára, 21:00

 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR ) ako nezávislé štáty.

 

Putin o tom informoval v obsiahlom prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie. Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy s obomi samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa v Donbase.

 

img

 

Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal. Okrem toho podpísal aj dohody o spolupráci s DĽR a LĽR. Na podpisovom akte v Kremli sa zúčastnili aj predstavitelia oboch týchto republík.

 

Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

 

Pôvodný článok: 

 

Scholz varoval Putina pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v ostrom rozpore s Minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase, informovali agentúry DPA a AFP.

 

img

Olaf Scholz

 

Nemecký kancelár podľa slov svojho hovorcu Steffena Hebestreita zdôraznil, že uznanie Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky by bolo jednostranným porušením Minských dohôd zo strany Ruska. Putina zároveň vyzval k okamžitej deeskalácii a stiahnutiu vojsk z hraníc s Ukrajinou.

 

„(Kancelár) zdôraznil, že teraz je mimoriadne dôležité dodržiavať prímerie na východnej Ukrajine a podniknúť kroky k zmierňovaniu (napätia),“ uviedol úrad kancelára s tým, že „Rusko má v tomto smere osobitnú zodpovednosť“.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo odporúča Slovákom opustiť niektoré oblasti Ukrajiny

 

Scholz momentálne po rozhovore so šéfom Kremľa konzultuje situáciu okolo Ukrajiny s najbližšími partnermi vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.

 

img

Vladimir Putin a Emmanuel Macron 

 

Európska únia je pripravená zareagovať, ak ruský prezident uzná dve samozvané republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. V pondelok to povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorého citovala agentúra AFP.

 

„Vyzývame prezidenta Putina, aby rešpektoval medzinárodné právo a Minské dohody a očakávame, že neuzná nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti,“ uviedol Borrell po zasadnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli. „Sme pripravení reagovať rázne a jednotne v prípade, že by sa tak rozhodol,“ povedal.

 

K téme: Eduard Heger ponúkol pomoc ukrajinskému prezidentovi

 

„Ak dôjde k anexii, budú sankcie,“ dodal Borrell podľa agentúry DPA s tým, že sankcie predloží na schválenie ministrom EÚ.

 

img

Josep Borrell

 

Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok vyzvala všetky strany, aby sa zdržali jednostranných krokov, ktoré by podkopali suverenitu a narušili územnú celistvosť Ukrajiny. 

 

„Vyzvali by sme všetkých zúčastnených, aby sa zdržali akéhokoľvek jednostranného rozhodnutia alebo jednostranného konania, ktoré by mohlo narušiť územnú celistvosť Ukrajiny,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

 

„Všetky problémy sa musia riešiť prostredníctvom diplomacie,“ dodal Dujarric a podčiarkol výzvu OSN na maximálnu zdržanlivosť s cieľom predísť eskalácii napätia.

 

Možno vás zaujme: Neuznané republiky Donbasu požiadali Putina, aby uznal ich nezávislosť. Zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies